Avocatul proprietarilor sculpturii ”Cuminţenia Pământului”: Decât judecata dreaptă din Justiţie, mai bine o înţelegere nedreaptă cu guvernanţii

Avocatul proprietarilor sculpturii ”Cuminţenia Pământului”, Bogdan Grabowski, a declarat joi pentru MEDIAFAX că achiziţia operei de artă a lui Constantin Brâncuşi a fost şi este o decizie politică. Decizia a fost pasată de la PSD-Ponta-Vulpescu la Cioloş-Şuteu, a spus Grabowski.

1694 afișări
Imaginea articolului Avocatul proprietarilor sculpturii ”Cuminţenia Pământului”: Decât judecata dreaptă din Justiţie, mai bine o înţelegere nedreaptă cu guvernanţii

Avocatul proprietarilor sculpturii ”Cuminţenia Pământului”: Decât judecata dreaptă din Justiţie, mai bine o înţelegere nedreaptă cu guvernanţii

Prezentăm textul integral al interviului acordat MEDIAFAX de către avocatul Bogdan Grabowski:

”Reporter: ”Cuminţenia Pământului” ţine de asumare politică?

Bogdan Grabowski: Exclusiv politică. Şi politică la nivelul executiv cel mai înalt. Legea Patrimoniului depinde de Ministerul Culturii, Ministerul este al Guvernului, Guvernul este politic.

Reporter: Curaj?

Bogdan Grabowski: Lipsă de curaj.

Reporter: UDMR, PSD sau Tehnocraţi?

Bogdan Grabowski: Pe toată linia. Acte de la Guvern, Parlamentul exercită dreptul de preemţiune. Au urmat negocierile cu Kelemen Hunor, cu Victor Ponta, în timpul mandatului Corina Şuteu au existat chiar 5 milioane de euro în contul Patrimoniului pentru această achiziţie. Guvernul Cioloş a preferat trecerea prin Parlament a unui proiect de lege în loc să-şi asume plata. Ministrul Culturii este ordonator principal. Cerea bani de la Finanţe şi achiziţia se încheia. Era totul legal.

Reporter: Cu Ionuţ Vulpescu aţi negociat vreodată?

Bogdan Grabowski: Niciodată. Deşi era ministrul Culturii, actualul ministru nu a fost prezent în niciunul din momentele negocierilor. Victor Ponta şi-a asumat întregul proces.

Reporter: Progres?

Bogdan Grabowski: Interesant este că aparenţa unei asumări a venit din partea guvernului Cioloş. Totul părea posibil, până când blocajul a fost total. În august 2016 existau în contul Ministerului Culturii 5 milioane de euro. S-a dorit, cred, un joc politic, în care achiziţia să devină un atu politic iniţial. Apoi, dat fiind oscilările politice, a fost abandonat, cred, planul. Iar Guvernul nu a mai dorit asumarea achiziţiei.

Reporter: Era posibilă?

Bogdan Grabowski: Bineînţeles. Repet. Corina Şuteu era ordonatoare de credit. Cerea de la Ministerul Finanţelor restul sumei şi ”Cuminţenia Pământului era a României. Nu s-a dorit acest lucru. S-a preferat apel la Parlament. Amânarea a venit odată cu alegerile.

Reporter: Există o formă de a obliga decizia politică?

Bogdan Grabowski: Sigur, putem ataca în justiţie această amânare fără termen. Dar, iată, avem un nou guvern. Aşteptăm o întrevedere cu ministerul Culturii Ionuţ Vulpescu. Credem că decât o judecată dreaptă în Justiţie, mai bine o înţelegere nedreaptă cu autorităţile de acum.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici