Berlinală: Motive tradiţionale româneşti, la premiera mondială a filmului "Aferim! ", de Radu Jude

Echipa filmului "Aferim!" a păşit, miercuri, pe covorul roşu al Festivalului de la Berlin, o parte dintre cei care au lucrat la această peliculă purtând ţinute cu motive tradiţionale, la premiera mondială, de la Berlinală, a singurului lungmetraj românesc aflat în competiţie.

55 afișări
Imaginea articolului Berlinală: Motive tradiţionale româneşti, la premiera mondială a filmului "Aferim! ", de Radu Jude

Berlinală: Motive tradiţionale româneşti, la premiera mondială a filmului "Aferim! ", de Radu Jude

La ora locală 16.30, pe covorul roşu de la Berlinale Palast, locaţia principală a celui mai important festival internaţional de film al începutului de an, au sosit actorii Teodor Corban, Cuzin Toma, Mihai Comănoiu, Alexandru Dabija, dar şi coscenaristul Florin Lăzărescu.

Alături de regizorul Radu Jude şi producătoarea Ada Solomon au mai fost monteurul Cătălin Cristuţiu, scenografa Augustina Stanciu şi designerul de costume Dana Păpăruz, o parte din echipa filmului purtând elemente vestimentare cu motive tradiţionale româneşti.

Ada Solomon, producătoarea filmului "Aferim!", a ales pentru premiera mondială a lungmetrajului regizat de Radu Jude o salbă, afirmând că "este în spiritul filmului". "Sper să îmi poarte noroc şi am ales să o port pentru că este autentică şi pentru că este cu taleri austro-ungari, dar din Transilvania noastră, şi pentru că este în spiritul filmului", a spus Ada Solomon. "Are legătură cu filmul (salba, n.r.) şi felul în care am încercat să fie punte de legătură între trecut şi prezent", a mai spus producătoarea lungmetrajului "Aferim!".

Regizorul peliculei, Radu Jude, a afirmat, înainte de premiera mondială, că nu are emoţii. "(...) Pentru noi este important că filmul a fost selectat aici, în speranţa că va fi distribuit ceva mai bine şi vor fi mai mulţi oameni care să-l vizioneze", a completat Jude.

Întrebat ce înseamnă pentru el că lungmetrajul "Aferim!" a fost selectat în competiţia Festivalului Internaţional de la Berlin, Radu Jude a precizat că se bucură pentru că "munca celor care au lucrat la film este recunoscută în felul acesta". "Mă interesează ca filmul să fie văzut. Dacă acest lucru ajută şi sper să ajute, atunci este important", a mai afirmat Radu Jude.

"Este impresionant. Ce am văzut o viaţă la televizor, mi se întâmplă şi mie. (...) Am visat multă vreme şi e frumos când visele devin realitate", a declarat Teodor Corban, înainte de premiera mondială a filmului "Aferim!".

La momentul transmiterii acestei ştiri, pelicula "Aferim!", de Radu Jude, singurul lungmetraj românesc din competiţia Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, este proiectat în premieră mondială la Berlinale Palast, în prezenţa a sute de persoane.

"Aferim!" este unul dintre cele mai aşteptate filme ale Festivalului de la Berlin. Prestigioasa revistă de specialitate IndieWire a inclus pelicula în topul lungmetrajelor pe care editorii publicaţiei le recomandă.

După premiera mondială, o parte din echipa filmului va participa la o sesiune specială de întrebări şi răspunsuri, Q&A care va avea loc la Berlinale Open House.

Unul dintre cele mai de amploare proiecte cinematografice româneşti din ultimii ani, "Aferim!" este un un film istoric a cărui acţiune are loc în Ţara Românească a începutului de secol XIX. Un zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban, însoţit de fiul său (Mihai Comănoiu) caută un rob fugar (Cuzin Toma).

Radu Jude intră în competiţie la Berlin cu nume mari ale cinematografiei mondiale, printre care Werner Herzog, Terrence Malick, Peter Greenaway şi Jafar Panahi.

Juriul Berlinalei 2015 este format din regizorul Darren Aronofsky (SUA), Daniel Brühl (actor, Germania), Bong Joon-ho (regizor, Coreea de Sud), Martha De Laurentiis (producător, SUA), Claudia Llosa (regizor, Peru), Audrey Tautou (actriţă, Franţa) şi Matthew Weiner (producător/scenarist, SUA).

Juriul va decide câştigătorii celor opt premii: Ursul de Argint pentru o contribuţie artistică remarcabilă (acordat pentru imagine, montaj, muzică, costume sau scenografie), Ursul de Argint pentru cel mai bun scenariu, cel mai bun actor, cea mai bună actriţă, cel mai bun regizor, Premiul Alfred Bauer dedicat unui film ce deschide noi perspective cinematografice, Premiul Juriului, precum şi marele trofeu, Ursul de Aur, acordat producătorului.

Trofeele vor fi decernate în cadrul ceremoniei care va avea loc sâmbătă seara la Berlinale Palast.

"Aferim!" este o producţie Hi Film, în coproducţie cu Klas Film Bulgaria, Endorfilm Cehia, Mulberry Development România, cu participarea Nu Boyana Film Studios, U-Films, Production XMG Media, Abis Studio, Division Camera, în asociere cu EZ Films şi cu participarea HBO România. Pelicula este finanţată de Centrul Naţional al Cinematografiei, Bulgarian National Film Center, Czech Cinematography Fund, Programul MEDIA al Uniunii Europene, fiind susţinută şi de Eurimages.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici