Cannes 2015: Filmul "Son of Saul", cu actorul român Levente Molnár, Marele Premiu al Juriului - VIDEO

Pelicula "Son of Saul", cu actorul român Levente Molnár în distribuţie, a primit Marele Premiu al Juriului la gala celei de-a 68-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes, care a avut loc duminică seară.

2357 afișări
Imaginea articolului Cannes 2015: Filmul "Son of Saul", cu actorul român Levente Molnár, Marele Premiu al Juriului - VIDEO

Cannes 2015: Filmul "Son of Saul", cu actorul român Levente Molnár, Marele Premiu al Juriului (Imagine: HEPTA)

Aceasta este cea de-a doua distincţie pentru "Saul Fia/ Son of Saul", debutul în lungmetraj al regizorului maghiar László Nemes, care a avut premiera mondială la ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes, unde a fost selectat în competiţia oficială.

Pelicula a fost recompensată, sâmbătă, şi cu premiul Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film (FIPRESCI) pentru un lungmetraj din competiţia oficială a Festivalului de la Cannes.

Filmul este o coproducţie Ungaria-Franţa şi a fost extrem de apreciat de critica de specialitate, fiind în topul preferinţelor acesteia. Subiectul filmului este centrat pe două zile din viaţa lui Saul Auslander (Géza Röhrig), un prizonier evreu din Ungaria forţat să lucreze pentru nazişti în camerele de gazare de la Auschwitz.

Levente Molnár, angajat al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, are un rol cheie în acest film: îl interpretează pe Abraham Warsawski, cel mai apropiat prieten al lui Saul, aflat alături de el în lagărul de concentrare.

"E un subiect care mă interesează personal. Respect şi admir enorm capacitatea acestui popor (evreu) de a rezista prin cultură, educaţie, comunitate. Duc lipsa amalgamului, cândva mult mai accentuat, specific României, dat de convieţuirea paşnică - şi mutual benefică - a diverselor comunităţi (evrei, germani, unguri, armeni, greci etc.). Îmi imaginez cum ar arăta România cu aceste comunităţi. Cred în puterea pe care o poate avea acest «pestriţ» de popoare, naţii, etnii şi îi duc dorul. Nu pot percepe şi înţelege nici până în ziua de azi cele petrecute la Auschwitz. Nu pot să concep cum am fost noi, oamenii, capabili de asemenea fapte", spunea Levente Molnár, într-un comunicat remis MEDIAFAX, după includerea filmului în competiţia oficială a Festivalului de la Cannes.

Despre prezenţa la Cannes, acesta a adăugat: "Recunosc, nici măcar nu am visat vreodată să mi se întâmple asta. Este o onoare. Încerc să savurez fiecare moment, după care să-mi văd de viaţă".

Levente Molnár, născut pe 10 martie 1976, la Baia Mare, a studiat actoria la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, iar, din anul 2002, este actor la Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca. A colaborat cu regizori ca Silviu Purcărete, Gábor Tompa, Michal Docekal, Dragos Galgoţiu, László Bocsárdi, Mihai Mănuţiu, Olga Barabás, György Selmeczi, David Zinder, Mona Marian, potrivit informaţiilor de pe site-ul său personal.

Printre filmele în care a jucat se numără "The Fixer" (regia Adrian Sitaru), "Chuck Norris vs Communism" (regia Ilinca Calugăreanu) "Ferry" (regia Daniel Nickson) "Fragment viu" (regia Bántó Csaba, Iszlai József), "Blutsbrüder teilen alles" (regia Wolfram Paulus), "Radio" (regia Pünkösti Laura), "Un alt Crăciun" (regia Tudor Giurgiu), "Morgen" (regia Marian Crişan), "Any Given Father" (regia Cristan Cîrcu), "Biliard" (regia Mészáros Péter), "Tetemrehívás" (regia Hatházi András).

Pe de altă parte, la gala celei de-a 68-a ediţii a Festivalului de la Cannes, care a avut loc duminică seară, regizorul francez Jacques Audiard a câştigat marele trofeu Palme d'Or, pentru lungmetrajul "Dheepan".

Filmul "Dheepan", de Jacques Audiard, cu Vincent Rottiers şi Marc Zinga, este o saga curajoasă despre un refugiat tamil care ajunge să trăiască la periferia Parisului.

Competiţia oficială a Festivalului de Film de la Cannes (13 - 24 mai) a inclus în acest an 19 lungmetraje, printre care s-au aflat unele regizate de cineaşti celebri, între care se numără şi Jacques Audiard, dar şi Gus Van Sant, Matteo Garrone şi Paolo Sorrentino.

Juriul competiţiei oficiale a fost prezidat de cineaştii americani Joel şi Ethan Coen. Totodată, regizorii Guillermo del Toro şi Xavier Dolan, actriţele Sophie Marceau, Sienna Miller şi Rossy de Palma, compozitoarea Rokia Traoré şi actorul american Jake Gyllenhaal au făcut parte din juriul oficial al festivalului.

Anul acesta, România nu a avut niciun film în competiţia oficială a prestigiosului Festival de la Cannes. Însă într-unul dintre cele 19 titluri anunţate în competiţia oficială, lungmetrajul "La giovinezza", de Paolo Sorrentino, a jucat şi fotomodelul şi actriţa Mădălina Ghenea.

Mădălina Ghenea, în vârstă de 26 de ani, şi Michael Caine, în vârstă de 82 de ani, fac parte din distribuţia filmului "La giovinezza", alături de alţi actori cunoscuţi, precum Rachel Weisz, Harvey Keitel, Jane Fonda şi Paul Dano. Filmul spune povestea a doi bătrâni prieteni - un dirijor şi compozitor, pe de o parte, şi un regizor, pe de altă parte -, care se gândesc la cât timp le-a mai rămas de trăit, în timp ce îşi petrec vacanţa în Munţii Alpi. Filmul urmăreşte eforturile celor doi de a se întoarce la cariera lor, precum şi relaţiile pe care le au cu copiii lor, dar şi modul în care aceştia interacţionează cu ceilalţi oaspeţi ai hotelului la care sunt cazaţi.

Pe de altă parte, într-un alt film selectat în competiţia oficială a ediţiei din acest an a Festivalului de la Cannes, "Il Racconto Dei Racconti/ Tale of Tales", de Matteo Garrone, apare şi fotomodelul şi actriţa română Catrinel Menghia, alături de actori precum Salma Hayek şi Vincent Cassel.

Fără niciun film în competiţia oficială a celebrului festival, România a compensat printr-o prezenţă în celelalte secţiuni ale evenimentului cinematografic.

Astfel, lungmetrajele "Comoara", de Corneliu Porumboiu, şi "Un etaj mai jos", de Radu Muntean, au fost incluse în competiţia Un Certain Regard, care face parte din selecţia oficială a Festivalului de la Cannes, având loc în paralel cu competiţia oficială. Secţiunea a fost introdusă în 1978, de fostul preşedinte al Festivalului de la Cannes Gilles Jacob. În fiecare an, secţiunea Un Certain Regard prezintă o serie de filme cu viziuni şi stiluri diverse, originale şi diferite, care caută recunoaştere internaţională.

Lungmetrajul "Comoara", de Corneliu Porumboiu, a şi câştigat, sâmbătă seară, premiul Un Certain Talent în cadrul secţiunii Un Certain Regard, de la un juriu prezidat anul acesta de actriţa şi regizoarea Isabella Rossellini.

Cu o acţiune care se concentrează pe doi bărbaţi care trec printr-o mulţime de întâmplări surprinzătoare în încercarea de a descoperi o comoară, filmul "Comoara", cu un scenariu care îi aparţine lui Corneliu Porumboiu, are în distribuţie actori profesionişti în egală măsură cu amatori. Astfel, rolurile principale sunt interpretate de Toma Cuzin ("Aferim!", "Câinele japonez", "Domnişoara Christina") şi de actorii amatori Adrian Purcărescu şi Corneliu Cozmei.

România a fost prezentă la Festivalul de la Cannes 2015 şi în secţiunea Semaine de la Critique, prin scurtmetrajul "Ramona", în regia lui Andrei Creţulescu. Semaine de la Critique este o secţiune paralelă a Festivalului de Film de la Cannes, înfiinţată în 1962 şi concentrată pe regizori aflaţi la început de carieră.

"Ramona", de Andrei Creţulescu, a primit, joi seară, în cadrul Festivalului de la Cannes, premiul Canal+, care este oferit unui singur scurtmetraj sau mediumetraj din secţiunea Semaine de la Critique, de echipa cunoscutei televiziuni. Astfel, scurtmetrajul românesc "Ramona" urmează să fie difuzat de Canal+.

Violent, stilizat şi fără dialoguri, "Ramona" încheie trilogia "impromptu" realizată de Andrei Creţulescu, care mai cuprinde scurtmetrajele "Bad Penny" (2013) şi "Kowalski" (2014). Din distribuţie fac parte aceiaşi actori Rodica Lazăr, Dorian Boguţă, Andi Vasluianu, Şerban Pavlu, cărora li se adaugă Ana Ularu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici