După 30 de ani, Luminiţa Gheorghiu şi Victor Rebengiuc revin împreună pe marile ecrane, în "Aferim"

Actorii Victor Rebengiuc şi Luminiţa Gheorghiu revin împreună pe marele ecran, la 30 de ani după filmările pentru lungmetrajul "Moromeţii", de Stere Gulea, în filmul "Aferim", pentru care Radu Jude a primit premiul Ursul de Argint pentru regie la Festivalul Internaţional de la Berlin.

744 afișări
Imaginea articolului După 30 de ani, Luminiţa Gheorghiu şi Victor Rebengiuc revin împreună pe marile ecrane, în "Aferim"

După 30 de ani, Luminiţa Gheorghiu şi Victor Rebengiuc revin împreună pe marile ecrane, în "Aferim" (Imagine: Silviu Ghetie)

Prezenţa lor în lungmetrajul premiat la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin 2015 cu trofeul Ursul de Argint pentru cea mai bună regie nu este deloc întâmplătoare, Radu Jude dorindu-şi prin această secvenţă să aducă un omagiu peliculei "Moromeţii", de Stere Gulea, informează un comunicat remis MEDIAFAX.

De altfel, aceasta este pentru prima oară, după 30 de ani, când Victor Rebengiuc şi Luminiţa Gheorghiu joacă din nou împreună într-un lungmetraj.

"Mă bucur că am lucrat cu Radu Jude. A fost o întâlnire foarte plăcută, o revenire în prezent şi o aducere aminte de la colaborarea cu el pe platourile de la «Moartea domnului Lăzărescu», unde Radu a fost asistent de regie. M-am bucurat foarte tare când mi-a spus că voi juca împreună cu Victor Rebengiuc cu care m-am simţit foarte bine şi abia aştept o nouă provocare din partea lui Radu, o nouă partitură pentru mine şi Victor", a declarat Luminiţa Gheorghiu.

"Am fost foarte fericit că mi s-a oferit ocazia să joc din nou cu Luminiţa, partenera mea minunată din «Moromeţii» şi am înţeles că Radu Jude a dorit să aducă un omagiu filmului lui Stere Gulea prin acest scurt şi dur moment din filmul «Aferim». Sunt fericit că în argintul «Ursului» se găseşte o fărâmă din prestaţia mea şi a Luminiţei", a afirmat Victor Rebengiuc.

Cel mai aşteptat film românesc al anului, "Aferim", de Radu Jude, va fi lansat în cinematografe pe 13 martie.

Luminiţa Gheorghiu este una dintre cele mai îndrăgite actriţe de cinema din România. Cariera ei a început acum mai bine de 30 de ani, însă ascensiunea sa în lumea filmului este legată de câteva dintre cele mai apreciate producţii ale "noului cinema românesc". A avut roluri secundare memorabile în "Moromeţii", de Stere Gulea, şi "Code Inconnu", de Michael Haneke. De-a lungul timpului a colaborat cu regizori ca Lucian Pintilie, Alexandru Tatos şi Radu Mihăileanu, lucrând în paralel pe scena Teatrului Bulandra din Bucureşti.

Regizorul Cristi Puiu a distribuit-o în toate cele trei lungmetraje ale sale: "Marfa şi banii" (2001), "Moartea domnului Lăzărescu" (2005) şi "Aurora" (2010). Rolul asistentei din "Moartea domnului Lăzărescu" a fost răsplătit cu premiul pentru interpretare de la Festivalul Internaţional de Film de la Namur şi premiul pentru cea mai bună actriţă în rol secundar din partea Asociaţiei Criticilor din Los Angeles (2007).

A jucat în filme ca "A fost sau n-a fost?", de Corneliu Porumboiu, câştigătorul Palme d'Or "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", de Cristian Mungiu, "Faţa galbenă care râde", de Constantin Popescu, precum şi în "După dealuri", de Cristian Mungiu. Rolul principal din "Poziţia copilului", de Călin Peter Netzer, i-a adus cele mai impresionante critici internaţionale. A fost recompensată cu premiul de interpretare la Namur, precum şi premiul Gopo pentru rol principal.

Actor de o versatilitate incredibilă, profund şi subtil, cu o experienţă de peste 50 de ani în teatru şi film, Victor Rebengiuc este o figură marcantă în dezvoltarea culturii româneşti. Tipătescu, Apostol Bologa, Tănase Scatiu, Iancu Pampon, Ilie Moromete şi Niki Ardelean sunt doar câteva din seria rolurilor memorabile. A interpretat roluri cheie pe scena teatrului şi a explorat cele mai variate faţete: de la tragic, dramatic până la comic. A colaborat cu regizori celebri precum Liviu Ciulei, Andrei Şerban şi Alexandru Dabija.

Rolul din "Pădurea spânzuraţilor", de Liviu Ciulei, i-a marcat cariera cinematografică. Au urmat o serie de alte roluri în filme precum "Tănase Scatiu", de Dan Piţa, "De ce trag clopotele, Mitică?", de Lucian Pintilie, şi celebrul "Moromeţii", de Stere Gulea.

Lista rolurilor principale continuă cu peliculele "Niki Ardelean", de Lucian Pintilie, "Medalia de onoare", de Călin Peter Netzer, pentru care a fost recompensat cu premiul pentru cel mai bun actor la Salonic, menţiuni speciale la Torino şi Wiesbaden. Cel mai recent rol principal în debutul lui Tudor Jurgiu - "Câinele japonez", i-a adus cel de-al doilea premiu Gopo din carieră.

În 2014, Victor Rebengiuc a fost distins cu premiul de excelenţă al Uniunii Teatrale din România (UNITER).

Unul dintre cele mai de amploare proiecte cinematografice româneşti din ultimii ani, "Aferim!", de Radu Jude, este un film istoric a cărui acţiune are loc în Ţara Românească a începutului de secol XIX. Un zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban, însoţit de fiul său (Mihai Comănoiu) caută un rob fugar (Cuzin Toma).

Scenariul filmului este scris de Radu Jude şi Florin Lăzărescu, Marius Panduru a realizat imaginea, montajul Cătălin Cristuţiu, sound designul este semnat de Dana Lucreţia Bunescu. Costumele au fost realizate de Dana Păpăruz, iar scenografia de Augustina Stanciu, consilier istoric Constanţa Vintilă-Ghiţulescu, producător Ada Solomon.

Din distribuţie fac parte Teodor Corban, Mihai Comănoiu, Cuzin Toma, Alexandru Dabija, Luminiţa Gheorghiu, Victor Rebengiuc, Alberto Dinache, Alexandru Bindea, Mihaela Sîrbu, Adina Cristescu, Şerban Pavlu, Gabriel Spahiu şi Dan Nicolaescu.

"Aferim!" este o producţie Hi Film, în coproducţie cu Klas Film Bulgaria, Endorfilm Cehia, Mulberry Development România, cu participarea Nu Boyana Film Studios, U-Films, Production XMG Media, Abis Studio, Division Camera, în asociere cu EZ Films si cu participarea HBO România.

Filmul a fost finanţat de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC), Bulgarian National Film Center, Czech Cinematography Fund, Programul MEDIA al Uniunii Europene şi este un proiect susţinut de Eurimages.

Pelicula este distribuită de Micro Film în colaborare cu Parada Film.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici