Ion Caramitru –Actor al Europei şi Doctor Honoris Causa, la Festivalul "Actor al Europei" în Macedonia - FOTO

Ion Caramitru, directorul general al Teatrului Naţional "I.L.Caragiale" din Bucureşti, a fost distins, de către Comitetul Festivalului Internaţional de Teatru "Actor al Europei", cu titlul onorific de Actor al Europei pentru întreaga activitate..

555 afișări
Imaginea articolului Ion Caramitru –Actor al Europei şi Doctor Honoris Causa, la Festivalul "Actor al Europei" în Macedonia - FOTO

Ion Caramitru –Actor al Europei şi Doctor Honoris Causa, la Festivalul "Actor al Europei" în Macedonia (Imagine: Adi Piclisan/ Arhiva Mediafax Foto)

Cu aceeaşi ocazie, "Universitatea de Arte Audiovizuale ESRA", care se numără printre organizatorii Festivalului, îi va acorda lui Ion Caramitru titlul de Doctor Honoris Causa, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

Printre laureaţii acestui titlu se află deja personalităţi ca regizorii de film Manoel Pinto de Oliveira şi Jiří Menzel, regizorul de teatru Alexander Morfov, cântăreţul Charles Aznavour sau actorul şi scenaristul Jean-Claude Carrière.

Ceremonia decernării este programată pe 6 iulie 2016, în deschiderea festivalului, iar "laudatio" va fi susţinut de cunoscutul critic George Banu, Profesor la Sorbona şi Preşedinte de onoare al AICT.

Festivalul Internaţional de Teatru "Actor al Europei" se organizează anual, de 13 ani, în luna iulie, la Prespa, în Macedonia, în regiunea lacului cu acelaşi nume (situat între Macedonia, Albania şi Grecia), zonă declarată de Parlamentul European drept Parc European Transfrontalier.

Preşedintele şi fondatorul acestui festival este cunoscutul dramaturg, romancier şi scenarist Jordan Plevnes (autor, printre altele, al piesei "Chiril şi Metodiu", "Who are you?!", prezentată în premieră absolută la TNB, în cadrul Festivalului Internaţional NETA din 2015), totodată fondator (în 2007) şi rector al ESRA - prima universitate privată de arte audiovizuale din Macedonia.

Ion Caramitru, distins recent cu titlul de Ambasador Shakespeare în România, oferit de Consiliul Britanic, cu ocazia Anului Shakespeare-400, în 1995 a primit titlul de Ofiţer de Onoare al Ordinului Imperiului Britanic (OBE), pentru activitatea culturală româno - britanică, şi decorat de Regina Elisabeta a II-a. În 1997 a primit titlul de Cavaler al Ordinului Literelor şi Artelor din Franţa, iar în anul 2000 i-a fost conferit Ordinul Pentru Merit al României în grad de Mare Cruce. În Macedonia va primi cel de-al treilea titlu Doctor Honoris Causa, după cele conferite de Universitatea de Arte din Iaşi, în 2008, şi Universitatea Ovidius din Constanţa, în 2012.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici