"O scrisoare pierdută", operă de Dan Dediu, revine pe scena Operei Naţionale Bucureşti după o absenţă de patru ani - FOTO

Spectacolul „O scrisoare pierdută”, operă în două acte de Dan Dediu, revine pe scena Operei Naţionale Bucureşti după o absenţă de patru ani din repertoriul instituţiei, duminică, 23 octombrie, ora 19.00, spectacolul fiind dirijat de Tiberiu Soare.

788 afișări
Imaginea articolului "O scrisoare pierdută", operă de Dan Dediu, revine pe scena Operei Naţionale Bucureşti după o absenţă de patru ani - FOTO

"O scrisoare pierdută", operă de Dan Dediu, revine pe scena ONB după o absenţă de patru ani

Inspirată de celebra piesă de teatru a lui Ion Luca Caragiale, opera „O scrisoare pierdută” reprezintă o transpunere muzicală a comediei. Dirijorul spectacolului este maestrul Tiberiu Soare, regia şi libretul îi aparţin lui Ştefan Neagrău, scenografia Viorica Petrovici.

Prima reprezentaţie din această stagiune a operei contemporane „O scrisoare pierdută” îi are în distribuţie pe unii dintre interpreţii de la premiera absolută (Ştefan Popov – Tipătescu, Andrei Lazăr – Caţavencu, SimonidaLuţescu – Zoe, Daniel Pop – Brânzovenescu, Liviu Indricău – Cetăţeanul turmentat, Răzvan Georgescu – Agamiţă Dandanache), celelate personaje fiind interpretate de Iustinian Zetea – Pristanda, Valentin Racoveanu – Trahanache şi Daniel Filipescu – Farfuridi.

Unul dintre cei mai apreciaţi compozitori contemporani, Dan Dediu este autorul a 147 de lucrări din toate genurile muzicale: patru simfonii, piese orchestrale, cinci concerte (pentru saxofon, violă, vioară, pian), cinci cvartete de coarde, muzică de cameră pentru diverse formaţii, lucrări pentru pian, coruri şi muzică electronică. Dan Dediu este autorul a patru lucrări de operă „Post-ficţiunea”, „Münchhausen”, „Eva!” şi „O scrisoare pierdută”. Este laureat al mai multor premii naţionale şi internaţionale, atât în calitate de compozitor, cât şi de interpret. Cu o astfel de experienţă creatorului nu i-a fost prea greu să găsească cheile cele mai potrivite pentru versiunea muzicală a capodoperei lui Caragiale. Partitura operei sale „ O scrisoare pierdută ” dupa piesa cu acelaşi titlu de I.L.Caragiale a avut premiera absolută duminică, 16 decembrie 2012 la Opera Naţională Bucureşti.

Soluţia muzicală aleasă este generoasă şi accesibilă publicului larg: un Babilon sonor în care convieţuiesc armonios stiluri şi genuri diverse care îşi impart accesul la prim plan în funcţie de personaje şi sitaţii. Compozitorul explică cel mai bine felul în care şi-a conceput opera la care a lucrat peste trei ani: Tipătescu – un tango de Piazzolla. Trahanache, uns cu alifiile ritmurilor şi inflexiunilor melodice balcanice; Caţavencu, versatil şi alunecos într-un registru ce trece de la hora lungă şi romanţă la habaneră şi French can-can; Farfuridi, cu dublura sa Brânzovenescu, pendulând între bossa nova şi peşrev turcesc; Cetăţeanul turmentat, luând în piept talazurile fanfarei moldoveneşti; Pristanda, fante de cartier cu damf de musical hollywoodian; Dandanache, un OZN politic arhetipal muiat în sos de vin folcloric, cu un iz suspect de manea, dar cu pretenţii şi reuşită de simfonie; mulţimea – o oaste de zevzeci chiuind şi chefuind de zor. Şi, bineînţeles, Zoe: platoşă mândră de bolero, ascunzând însă o oază de omenesc, de iubire şi suferinţă sub chipul unui vals trist."

Dan Dediu foloseşte incredientele care îi stau la dispoziţie într-un spectacol liric: o orchestră diversă şi mai ales colorată, vocile care râd, plâng, suferă sau exultează folosind totul, de la cuvântul muşcat prin declamaţie, parlando pană la arie/arioso trecând prin duete, terţete, cvartete, cvintete chiar şi octet la sfârşit brilliant de act. Şi o face cu o măiestrie şi o uşurinţă ce conferă partiturii curgere învolburată şi liberă, rapidă şi naturală de la primul la ultimul acord. Bine conturate, prin cuvânt şi sunet, rolurile sunt cântate şi jucate cu plăcere, se aşează bine în voce, oferă soluţii de mişcare la îndemână şi, mai presus de toate, provoacă plăcere atât interpreţilor cât şi publicului.

Mai multe detalii pe pagina: http://www.operanb.ro/. Biletele se pot comanda online pe http://tickets.operanb.ro/ sau se pot achiziţiona de la casa de bilete a Operei Naţionale Bucureşti.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici