Prima ediţie a "Opera Fringe Festival", între 19-24 septembrie, în Bucureşti. Programul festivalului

Prima ediţie a "Opera Fringe Festival", un festival de tip unic in Romania care îşi propune să încurajeze atât tinerii artişti cât şi publicul să aleagă o nouă alternativă, are loc între 19-24 septembrie, la Centrul Cultural Casa Artelor din Bucureşti, prezentând spectacole de operă independente.

442 afișări
Imaginea articolului Prima ediţie a "Opera Fringe Festival", între 19-24 septembrie, în Bucureşti. Programul festivalului

Prima ediţie a "Opera Fringe Festival", între 19-24 septembrie, în Bucureşti (Imagine: Alexandru Mihaescu/ Arhiva Mediafax Foto)

Necesitatea de la care a pornit proiectul constă în faptul că anual peste 150 de tineri termină Conservatorul, iar operele de stat scot foarte rar la concurs un post pentru aceştia. Aşadar, urmărind cum se dezvoltă conceptul de teatru independent, atât în Bucureşti, cât şi în ţară, organizatorii doresc să lanseze pe scena culturală ideea că opera este un domeniu în care segmentul independent nu s-a manifestat încă din lipsa de iniţiativă şi de fonduri.

Prin organizarea acestui festival se doreşte expunerea şi promovarea tinerilor artişti, dându-le ocazia să işi valorifice potenţialul şi spiritul creator într-un context mai liber.

Festivalul se deschide luni 19 septembrie cu o Conferinţă de presă şi un spectacol recital invitat. Pe durata celor şapte zile de festival vor fi prezentate publicului spectacolele înscrise în competiţie - spectacole din Bucureşti, Iaşi şi Cluj - urmând ca la finalul festivalului, în cadrul unei Galei să fie premiate cele mai bune spectacole.

Totodată, la finalul festivalului, va avea loc o Conferinţă dezbatere a conceptului de Operă Independentă. Această conferinţă de final are rolul de a crea o punte deschisă pentru noi colaborări, dar şi de a iniţia o comunicare directă între antreprenori culturali, regizori sau specialisţi în sectorul cultural şi interpreţi, discuţie menită să genereze întrebări şi concluzii de ambele tabere.

Programul Opera Fringe Festival 2016 începe luni, 19 septembrie, de la ora 20:00 cu spectacol „În principiu femeile mor”, spectacol invitat.

Spectacolele înscrise în competiţie sunt următoarele: 20 septembrie, de la ora 20:00, va avea loc spectacolul„La serva Padrona”, Bucureşti, 60 min; 21 septembrie, 14:30, spectacolul „Inimă de copil”, Iaşi, 60 min, iar de la ora 20:00 spectacolul „Motanul încălţat”, Bucureşti, 70 min. Pe 22 septembrie de la ora 20:00 se va juca spectacolul „Hansel şi Gretel”, Iaşi, 60 min; pe 23 septembrie de la 14:30, spectacolul „Povestea Micului Pan”, Bucureşti, 75 min, iar în aceeaşi zi de la ora 20:00 spectacolul „Căsătoria secretă”, Iaşi, 120 min.

Pe 24 septembrie de la ora 14:30 este programat spectacolul „Dido şi Aeneas”, Bucureşti, 60 min, iar de la ora 20:00 spectacolul „2%”, Cluj, 80 min.

În ziua de 25 septembrie la ora 12:00 va avea loc o Conferinţă dezbatere, iar la ora 17:00 Gala de premiere.

„Opera Fringe Festival” este un proiect iniţiat de Asociaţia Beneva în colaborare cu Teatrul Mignon şi MaxMadia Production, în parteneriat cu Casa Artelor şi este finanţat de ARCUB în cadrul Programului Cultural Bucureşti – Oraşul in-vizibil 2016.

Ideea proiectului a pornit că o necesitate. În lumea muzicii clasice, în special în zona operei şi a operetei, nu există alternative în România. Absolvenţii de Conservator nu se simt încurajaţi să pornească o carieră independenţa în direcţia pasiunii şi a muncii lor.

Cu prima ediţie a Opera Fringe Festival se lansează o platforma ideologică, necesară atât artiştilor aflaţi la început de drum în carieră muzicală, cât şi publicului iubitor de muzică clasică. Festivalul încurajează crearea unor forme noi, prin remodelarea unora deja existente.

Centrul Cultural Casa Artelor este instituţia creată de Primăria Sectorului 3 care promoveaza educaţia prin cultură.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici