REACŢII la moartea lui Garcia Marquez. Preşedinţi, scriitori şi artişti îşi exprimă tristeţea şi admiraţia faţă de scriitorul columbian - FOTO

Gabriel García Márquez a murit joi, la 87 de ani. Vestea morţii scriitorului laureat al Premiului Nobel a fost primită cu regrete de personalităţi din toată lumea, care şi-au exprimat admiraţia faţă de jurnalistul şi scriitorul columbian.

1141 afișări
Imaginea articolului REACŢII la moartea lui Garcia Marquez. Preşedinţi, scriitori şi artişti îşi exprimă tristeţea şi admiraţia faţă de scriitorul columbian - FOTO

Gabriel Garcia Marquez, Bill Clinton (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Lumea a pierdut unul dintre marii scriitori vizionari - şi unul dintre scriitorii mei preferaţi din tinereţe", a declarat Barack Obama, preşedintele Statelor Unite.

"M-a întristat să aflu de moartea lui Gabriel García Márquez", a spus fostul preşedinte al Statelor Unite Bill Clinton, care era prieten cu scriitorul columbian, potrivit latino.foxnews.com. "De când am citit Un veac de singurătate, acum mai bine de 40 de ani, am fost de fiecare dată uluit de darurile sale unice de imaginaţie, claritate în gândire şi sinceritate emoţională."

"A surprins durerea şi bucuria umanităţii noastre atât în decoruri reale, cât şi magice", a adăugat Clinton. "Am fost onorat să fiu prietenul lui şi să îi cunosc inima minunată şi mintea genială timp de mai mult de 20 de ani. Gândurile mele se îndreaptă către Mercedes şi familia sa şi către prietenii şi admiratorii săi din Columbia şi din întreaga lume."

Preşedintele Ecuadorului, Rafael Correa, a spus: "Rămas-bun până la victorie, dragă Gabo".

"În numele Mexicului, exprim durerea cea mai profundă faţă de moartea unuia dintre cei mai mari scriitori ai vremii noastre", a scris pe platforma Twitter preşedintele Mexicului Enrique Pena Nieto.

Şi preşedintele Braziliei, Dilma Rousseff, l-a omagiat pe Gabriel Garcia Márquez, spunând că "Personajele sale unice şi America Latină, cu exuberanţa ei, vor rămâne întipărite în inimile şi amintirea a milioane de cititori".

"Lucrările sale au dăruit literaturii o bogăţie şi un prestigiu impresionante. Romanele sale vor supravieţui şi vor continua să fie citite în toată lumea", a declarat pentru presa din Peru şi scriitorul peruan distins cu premiul Nobel Mario Vargas Llosa, vechiul rival al lui Gabriel Garcia Márquez.

"Îi datorez impulsul şi libertatea de a mă fi cufundat în literatură. În cărţile sale mi-am regăsit familia, ţara, oamenii pe care i-am cunoscut toată viaţa, culoarea, ritmul şi abundenţa continentului meu", a declarat scriitoare de origine chiliană Isabel Allende.

Scriitorul peruan Mario Vargas Llosa, de asemenea laureat al Premiului Nobel, le-a spus reporterilor: "Un mare scriitor a murit. Munca sa a oferit promovare şi prestigiu literaturii. Romanele sale vor supravieţui şi vor continua să strângă cititori pretutindeni. Transmit condoleanţele mele familiei."

Potrivit scriitorului nicaraguan Sergio Ramirez Mercado, Marquez a fost un vizionar. "Avea capacitatea de a vedea poveşti pe care mulţi dintre noi le avem în faţă şi nici măcar nu le observăm. Era unic în acest fel", a spus Mercado.

Reacţii la decesul lui Marquez au apărut şi pe Twitter. Rockerul columbian Juanes a scris, pe contul său personal: "Cel mai mare dintre ei s-a dus, dar lucrările sale literare nemuritoare rămân. Mulţumesc, Gabriel García Márquez.”

Preşedintele Columbiei, Juan Manuel Santos, a scris, la rândul său, pe Twitter: "Un veac de singurătate şi tristeţe în faţa morţii celui mai mare columbian din toate timpurile. Solidaritate şi condoleanţe lui Gaba şi familiei. Uriaşii nu mor niciodată."

"Maestre, García Márquez, îţi rămân recunoscător pentru todeauna. Milioane de locuitori ai planetei s-au îndrăgostit de ţara noastră prin magia rândurilor tale literare", a scris pe Twitter şi fostul preşedinte columbian Alvaro Uribe Velez.

Şi scriitorul britanic Ian McEwan a deplâns moartea marelui scriitor, laureat cu premiul Nobel pentru literatură în 1982: "Ar trebui să ne întoarcem la Dickens pentru a găsi un scriitor de un asemenea talent literar, care să exercite o fascinaţie atât de mare asupra oamenilor din toată lumea", a declarat Ian McEwan pentru BBC.

"Este un Mandela al literaturii, din cauza impactului pe care l-a avut asupra cititorilor din lumea întreagă. Influenţa sa este universală, iar acest lucru este foarte rar", a afirmat Cristobal Pera, director editorial la Penguin Random House din Mexic.

 

Şi cântăreaţa Shakira şi-a exprimat tristeţea faţă de moartea scriitorului. "Viaţa ta, dragă Gabo, ne-o vom aminti drept unică şi irepetabilă... Este greu să ne luăm la revedere, pentru că ne-ai dat atât de multe. Vei rămâne mereu cu mine", a scris ea pe Twitter.

Scriitorul sud-american Gabriel Garcia Marquez A MURIT joi, la vârsta de 87 de ani, în reşedinţa sa din Ciudad de Mexico, în prezenţa soţiei şi a celor doi fii ai săi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici