Vlad Alexandrescu, scrisoare către Cioloş: În România, instituţiile de cultură sunt anchilozate

Ministrul Culturii Vlad Alexandrescu şi-a anunţat demisia miercuri, 27 aprilie, pe pagina sa de Facebook, afirmând tranşant că a întâmpinat o "rezistenţă opacă la schimbarea structurală pe care a încercat să o iniţieze, să o dezvolte şi să o pună în practică în instituţiile de cultură din România."

1321 afișări
Imaginea articolului Vlad Alexandrescu, scrisoare către Cioloş: În România, instituţiile de cultură sunt anchilozate

Vlad Alexandrescu, scrisoare către Cioloş: În România, instituţiile de cultură sunt anchilozate

Vlad Alexandrescu îşi anunţă demisia printr-o scrisoare adresată premierului Dacian Cioloş, punctând că dezideratul său de-a lungul mandatului în Cabinetul Cioloş a fost "să scoată managementul instituţiilor publice de cultură dintr-o stare anchilozată şi letargică".

Totuşi, Vlad Alexandrescu explică în scrisoarea prin care îşi anunţă demisia, că a întâmpinat "o rezistenţă opacă la schimbarea structurală pe care am încercat să o iniţieze, să o dezvolte şi să o pună în practică în instituţiile de cultură din România".

"În faţa ostilităţii nedezminţite a aparatului refractar la regândirea modalităţilor de funcţionare a instituţiilor publice de cultură, a relaţiei dintre sectorul independent şi cel public, vă prezint demisia mea.", scrie Vlad Alexandrescu adresându-i-se premierului Cioloş.

Vlad Alexandrescu scrie în continuare despre demersurile sale în ceea ce priveşte patrimoniul naţional, despre reuşita înscrierii sitului argheologic de la Roşia Montană în Lista UNESCO în timpul mandatului său, cât şi despre campania pentru achiziţia lucrării "Cuminţenia Pământului" de Constantin Brâncuşi.

"Am încercat să aduc o viziune nouă şi să scot managementul instituţiilor publice de cultură dintr-o stare anchilozată şi letargică.", adaugă Vlad Alexandrescu

Vlad Alexandrescu redă în scrisoarea adresată premierului Cioloş şi realizările sale din timpul mandatului în domeniul cinematografiei.: "Peste câteva zile, la Cannes, urma să semnez, o nouă convenţie între CNC-ul românesc şi CNC-ul francez. De asemenea, concursul CNC va avea un nou regulament, iar sălile de cinema din România vor beneficia prin programul „Oraşe europene” de o relansare a ideii de cinematografie de artă. Aceasta ilustrează doar o parte din marele şantier dedicat filmului derulat în mandatul meu.", adaugă Vlad Alexandrescu.

De asemenea, Vlad Alexandrescu mai precizează că printre realizările scurtului său mandat de aproape 6 luni din fruntea Ministerului Culturii, preluat cu deficit de angajaţi şi salarii extrem de mici, se numără şi „sistematizarea şi predictibilizarea instrumentelor de susţinere financiară ale Ministerului Culturii, consolidarea proiectelor prioritare (prin alocare directă), lansarea programelor de finanţare prin concurs de proiecte CultIN şi ACCES şi începerea unui proces de reformare a AFCN”, declarând că la preluarea ministerului,

Crearea de politici culturale pe termen lung, întreţinerea unei comunicări intense şi transparente cu spaţiul public, precum şi dialogul cu oameni tineri, cu viziune şi dinamism au fost alte măsuri luate în timpul mandatului lui Vlad Alexandrescu, a scris fostul ministru în scrisoarea adresată premierului Cioloş.

Pe de altă parte, Alexandrescu enumeră factorii care au dus la escaladarea situaţiei de la Opera Naţională Bucureşti, „una dintre instituţiile publice de cultură care s-au dovedit cel mai rezistente la o funcţionare modernă, europeană”, după cuvintele fostului ministru, demonstrând o „problemă gravă a sistemului”.

Nu în ultimul rând, Vlad Alexandrescu îşi exprimă speranţa către prim-ministrul Cioloş, ca reformele iniţiate de acesta să fie continuate, deşi, mai precizează fostul ministru că la această oră, forţe ostile schimbării şi înnoirii domeniului artistic şi cultural din ţară, ar putea periclita deja măsurile impuse.

Vlad Alexandrescu este al treilea ministru care părăseşte Cabinetul Cioloş, după ministrul Muncii şi ministrul Fondurilor Europene. Vlad Alexandrescu este profesor universitar la Universitatea Bucureşti. Fost ambasador al României la Luxemburg, Alexandrescu a fost numit Ministru al Culturii în guvernul Dacian Cioloş pe 17 noiembrie 2015.

În şedinţa de Guvern de miercuri 27 aprilie, premierul Dacian Cioloş a cerut demisia Ministrului Culturii decizia venind pe fondul scandalului de la Opera Naţională, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu a schimbat în ultimele săptămâni nu mai puţin de patru directori ai Operei: George Călin, Tiberiu Soare, Vlad Conta şi din nou George Călin. Călin a fost demis din nou de Ministrul Vlad Alexandrescu, joi, 21 aprilie, la solicitarea angajaţilor ONB, care au protestat faţă de repunerea în funcţie la Operă a unui manager corupt.

Problemele au apărut în urma neînţelegerilor dintre corpul de balet al ONB, în frunte cu coregraful Johan Kobborg şi fosta conducere a instituţiei de cultură, dirijorii Tiberiu Soare şi Vlad Alexandrescu.

O sinteză a conflictului de la Opera Naţională Bucureşti în viziunea Departamentului Mediafax - Cultură cu părţile implicate în neînţelegeri, precum şi solicitările lor, poate fi accesată la link-urile: http://goo.gl/dU21Xj, http://goo.gl/gzNazR şi http://goo.gl/o25Vok.

Pe de altă parte, Ministrul Culturii Vlad Alexandrescu a fost audiat pe 12 aprilie de Comisia de cultură a Camerei Deputaţilor în două cauze ce ţin de arbitraje litigioase: Cathedral Plaza, "edificiu al corupţiei", astfel numit într-un anunţ apostolic, şi Biblioteca Batthyaneum de la Alba Iulia. O relatare a şedinţei de audiere a Ministrului Culturii la Camera Deputaţilor se regăseşte la acest link: http://goo.gl/FDqjnq.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici