CJUE: Motivele majorării preţului la energie şi gaze trebuie transmise consumatorilor înainte

Consumatorii aprovizionaţi cu energie electrică şi cu gaze naturale trebuie să fie informaţi, în timp util, înainte de intrarea în vigoare a oricărei majorări de preţuri, cu privire la motivele, condiţiile şi întinderea acestei majorări, a stabilit, joi, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE).

205 afișări
Imaginea articolului CJUE: Motivele majorării preţului la energie şi gaze trebuie transmise consumatorilor înainte

CJUE: Motivele majorării preţului la energie şi gaze trebuie transmise consumatorilor înainte (Imagine: Publimedia/Shutterstock)

Decizia CJUE a luată ca urmare a sesizărilor privind două litigii cu acest obiect din Germania.

Astfel, Curtea Federală germană a fost sesizată cu două litigii între clienţi aprovizionaţi cu energie electrică şi cu gaze naturale şi furnizorii acestora, cu privire la mai multe majorări de preţuri practicate între 2005 şi 2008.

Clienţii, care intră sub incidenţa obligaţiei generale de aprovizionare (clienţi supuşi tarifării standard), apreciază că majorările în cauză sunt excesive şi întemeiate pe clauze ilegale.

Reglementarea germană în vigoare la data faptelor stabilea condiţiile generale ale contractelor încheiate cu consumatorii şi le integra direct în contractele încheiate cu clienţii supuşi tarifului standard. Aceasta permitea furnizorului să modifice unilateral preţurile energiei electrice şi ale gazelor naturale fără a arăta motivul, condiţiile şi întinderea modificării, garantând însă în acelaşi timp informarea clienţilor cu privire la respectiva majorare a tarifelor şi libertatea acestora de a denunţa eventual contractul.

"Răspunzând la întrebările adresate de Curtea Federală germană, Curtea de Justiţie constată, în hotărârea pronunţată azi, că Directiva 2003/54 «energie electrică» şi Directiva 2003/55 «gaze naturale» se opun unei reglementări naţionale (precum reglementarea germană în discuţie în speţă) care stabileşte conţinutul contractelor de furnizare a energiei electrice şi a gazelor naturale încheiate cu consumatorii care intră sub incidenţa obligaţiei generale de aprovizionare şi care prevede posibilitatatea furnizorilor de a modifica tariful acestei furnizări, fără a garanta însă informarea în timp util a consumatorilor, înainte de intrarea în vigoare a modificării, cu privire la motivele, la condiţiile şi la întinderea acesteia. Curtea arată în special că cele două directive obligă statele membre să garanteze un nivel ridicat de protecţie a consumatorilor în privinţa transparenţei referitoare la condiţiile contractuale", se arată într-un comunicat transmis agenţiei MEDIAFAX.

Totodată, CJUE a stabilit că, pe lângă dreptul de a denunţa contractul (drept prevăzut de directive în caz de modificare a preţului), clienţii trebuie să fie abilitaţi să conteste o astfel de modificare.

"Pentru a putea beneficia pe deplin şi în mod real de aceste drepturi şi pentru a lua, în deplină cunoştinţă de cauză, o decizie referitoare la o eventuală denunţare a contractului sau la contestarea modificării preţului furnizării, clienţii care intră sub incidenţa obligaţiei generale de aprovizionare trebuie să fie informaţi în timp util, înainte de intrarea în vigoare a modificării, cu privire la motivele, la condiţiile şi la întinderea acesteia", apreciază CJUE.

Răspunzând la cererea de a restrânge la maxim consecinţele financiare ale hotărârii, Curtea a respins această cerere şi, prin urmare, refuză să limiteze efectele în timp ale hotărârii sale.

"În această privinţă, Curtea observă în special că nu s-a demonstrat că repunerea în discuţie a unor raporturi juridice care şi-au epuizat efectele în trecut ar bulversa retroactiv întreg sectorul furnizării energiei electrice şi a gazelor naturale din Germania. În consecinţă, interpretarea Directivelor 2003/54 şi 2003/55 se aplică tuturor modificărilor tarifare intervenite pe durata aplicării directivelor", se mai arată în comunicat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici