Comisia Europeană a deschis o nouă procedură de infringement împotriva României, în legătură cu carierele de lignit

Comisia Europeană (CE) a deschis un caz de infringement împotriva României în legătură cu extinderea carierelor de lignit din judeţul Gorj, pentru încălcarea unei directive a Uniunii Europene privind evaluarea efectelor aspura mediului înconjurător a proiectelor private sau publice.

363 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană a deschis o nouă procedură de infringement împotriva României, în legătură cu carierele de lignit

Comisia Europeană a deschis o nouă procedură de infringement împotriva României, în legătură cu carierele de lignit (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Cazul se află în prima fază a procedurii de infringement, Comisia Europeană cerând României să ofere observaţiile pe care le are de făcut în legătură cu aplicarea directivei 92/2011 a UE în proiectul de extindere a carierelor de lignit din Gorj, potrivit CE.

"Defrişarea a peste 700 de hectare şi extinderea pe această suprafaţă a exploatărilor de lignit trebuie să se conformeze normelor de protecţie a mediului prevăzute de legislaţia în vigoare, respectându-se principiul dezvoltării durabile", a declarat într-un comunicat Cătălina Rădulescu, avocat şi membru al Asociaţiei Bankwatch România.

Carierele de lignit din judeţul Gorj deservesc termocentralele Complexului Energetic Oltenia.

De altfel, în luna februarie, Complexul Energetic Oltenia a anunţat că urmează să investească 2,5 miliarde lei (aproximativ 550 milioane de euro) în următorii 15 ani, din fonduri proprii, pentru a punerea în funcţiune a două noi cariere de lignit în judeţul Gorj, care să crească producţia de cărbune a companiei cu 50%.

Procedura de infringement presupune trei faze. Prima fază constă în trimiterea unei notificări către statul membru vizat, în timp ce în a doua fază CE cere statului să aplice deciziile pe care instituţia le dispune în respectivul caz. Dacă statul nu adoptă normele UE, Comisia Europeană poate trimite statul în judecată la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici