Cursul BNR a scăzut la 4,4045 lei/euro, cel mai mic nivel din ultimele şapte săptămâni

Leul s-a întărit faţă euro pe parcursul primei jumătăţi a sesiunii de marţi, continuând trendul început luni, astfel că referinţa anunţată de Banca Naţională a României (BNR) a scăzut cu 2,85 bani la 4,4045 unităţi/euro, cel mai redus nivel din ultimele şapte săptămâni.

269 afișări
Imaginea articolului Cursul BNR a scăzut la 4,4045 lei/euro, cel mai mic nivel din ultimele şapte săptămâni

Cursul BNR a scăzut la 4,4045 lei/euro, cel mai mic nivel din ultimele şapte săptămâni (Imagine: Mediafax Foto / Doru Nica)

Un curs mai mic, de 4,4018 lei/euro, a fost înregistrat pe 3 februarie.

Leul a continuat să se aprecieze şi în raport cu dolarul american, pe fondul declinului înregistrat de moneda SUA pe pieţele externe, iar cursul BNR a scăzut cu 7 bani la 4,0090 lei/dolar, după o scădere cu aproape 6,5 bani în şedinţa precedentă.

Pe pieţele internaţionale, dolarul era în scădere cu 0,4% faţă de euro la jumătatea zilei.

Şi referinţa pentru francul elveţian a scăzut uşor marţi, de la 4,1878 lei la 4,1868 lei.

Cursurile de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Leul a deschis la 4,41 unităţi în raport cu euro, nivel similar cu cel de la finele sesiunii de luni.

Ulterior, moneda naţională a început să se aprecieze şi a atins un minim de 4,4030 unităţi/euro, însă pe volume reduse la tranzacţionare.

Aproape de ora 13:00, leul era tranzacţionat la 4,4035/4,4055 faţă de euro.

"Leul s-a apreciat puternic luni, câştigand aproape 3 bani raportat la primele tranzacţii ale zilei. Fără un motiv extern clar, credem că aprecierea monedei romaneşti ar putea avea legatură cu pozitionarea pieţei. Ne aşteptăm ca impulsul să se menţină şi leul să se îndrepte spre 4,40 unităţi/euro, dar se apropie astfel de limita transmisă de banca centrală în trecut," se arată într-o notă a ING Bank România.

În regiune, forintul ungar era în creştere cu 0,2% raportat la euro, în timp ce zlotul polonez a stagnat.

Ratele medii ale dobânzilor practicate de băncile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) şi plasate (ROBOR) în lei pe termen de o zi au urcat la 0,39%-0,78% pe an, de la 0,2% - 0,57% pe an luni, iar ratele pentru plasamentele săptămânale la 0,40%-0,84% pe an, de la 0,33% - 0,78% pe an.

Dobânda ROBOR pentru plasamente cu scadenţă la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile pentru cele mai multe credite în lei acordate de bănci pe termen scurt şi mediu, a coborât uşor, de la 1,29% pe an la 1,28% pe an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici