Declarat ilegal de UE, timbrul de mediu se plăteşte în continuare la înmatricularea maşinilor

Cei care îşi înmatriculează o maşină continuă să plătească timbrul de mediu, deşi Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis că taxa este discriminatorie şi a obligat statul român să restituie banii astfel încasaţi.

2240 afișări
Imaginea articolului Declarat ilegal de UE, timbrul de mediu se plăteşte în continuare la înmatricularea maşinilor

Declarat ilegal de UE, timbrul de mediu se plăteşte în continuare la înmatricularea maşinilor (Imagine: Laszlo Mihaly / Mediafax Foto )

„Timbrul de mediu se mai plăteşte încă la înmatricularea unei maşini, iar recuperarea sumei respective se face fie pe cale administrativă, prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, fie pe cale judecătorească, dacă contribuabilul dă statul în judecată”, a declarat vineri Cristiana Paşca Palmer, ministrul Mediului.

Pe de altă parte, taxa de mediu este contestată la Curtea Constituţională.

„Consider că eliminarea taxei de timbru este un dezastru pentru protecţia mediului. Ţara va fi invadată de maşini second hand. Însă trebuie schimbată forma actuală a acestei taxe, care a fost declarată discriminatorie de UE. Am propus ca taxa să fie inclusă în preţul combustibilului”, a declarat ministrul Mediului.

Cristiana Paşca Palmer a adăugat că sumele aferente taxei de mediu erau utilizate de Administraţia Fondului de Mediu pentru proiecte care au avut success, cum ar fi Programul Rabla sau Casa Verde.

La data de 9 iunie 2016, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a emis o decizie prin care statul român este obligat să restituie şi timbrul de mediu (taxa auto în vigoare) pentru maşinile la mâna a doua, după ce şi celelalte trei forme ale taxei au fost declarate nelegale. Impactul bugetar estimat de Guvern este de 6,5 miliarde de lei.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici