Guvernul grec dezvăluie noi proiecte legislative pentru combaterea "crizei umanitare"

Guvernul grec va prezenta săptămâna viitoare în faţa Parlamentului o serie de proiecte legislative menite să contracareze efectele distrugătoare ale austerităţii prelungite cu care se confruntă ţara, între care sărăcia larg răspândită şi şomajul, relatează Deutsche Welle, în pagina electronică.

661 afișări
Imaginea articolului Guvernul grec dezvăluie noi proiecte legislative pentru combaterea "crizei umanitare"

Guvernul grec dezvăluie noi proiecte legislative pentru combaterea "crizei umanitare"

Premierul Alexis Tsipras a făcut acest anunţ în cadrul unei şedinţe de Guvern transmisă în direct la televiziune. "Primul proiect, care va fi prezentat Parlamentului la începutul săptămânii viitoare, va acoperi măsurile de combatere a crizei umanitare", a declarat el.

Partidul Syriza al lui Tsipras a fost ales la guvernare în ianuarie pe baza promisiunii că va pune capăt măsurilor de austeritate impuse ţării de creditorii săi internaţionali. În cursul acestei săptămâni, cei 19 membri ai zonei euro au aprobat o extindere cu patru luni a programului de sprijin financiar acordat Greciei, care urma să expire sâmbătă.

În schimb, ţara a fost de acord să implementeze reforme care să contribuie la creşterea fondurilor guvernamentale şi a promis să nu renunţe la măsurile precedente fără consultarea prealabilă a creditorilor. Marţi, Guvernul a prezentat o listă de şase pagini în care şi-a detaliat planurile.

Ministrul grec de Finanţe, Yanis Varoufakis, şi-a asigurat concetăţenii că taxa pe valoare adăugată nu va creşte pentru medicamente şi alimente. Totodată, aceste noi legi, aşa cum apar în programul electoral al lui Tsipras, cuprind electricitate şi alimente gratuite pentru 300.000 de familii sărace, locuinţe pentru 30.000 de familii şi relaxarea condiţiilor pentru cetăţenii şi oamenii de afaceri care datorează bani la stat.

Alte proiecte vor proteja multe persoane aflate în pericol de a-şi pierde casele. De asemenea, s-a renunţat la deschiderea unei mine de aur în nordul Greciei în colaborare cu o companie canadiană. "Aceasta constituie prima noastră misiune pentru o societate care suferă de cinci ani", a declarat Tsipras.

Pentru moment, popularitatea lui Tsipras este ridicată. Un sondaj publicat vineri de Universitatea din Macedonia pentru postul de televiziune grec Skai arată că majoritatea grecilor sprijină Guvernul în negocierile cu partenerii săi europeni. Astfel, 56 la sută consideră recenta înţelegere un succes, mai mult decât dublul celor care o văd drept un eşec. În plus, 60,5 la sută afirmă că susţin strategia dură a Executivului grec, relatează Wall Street Journal, în ediţia electronică.

În urmă cu o lună, peste 70 la sută dintre greci susţineau strategia guvernamentală, în timp ce jumătate dintre alegători cred acum că Guvernul îşi va respecta promisiunile comparativ cu trei sferturi luna trecută.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici