Guvernul va extinde cu un an, până în decembrie 2013, perioada de listare a companiilor de stat

Guvernul va extinde cu un an, până în 31 decembrie 2013, perioada în care va lista la bursă acţiuni ale unor companii de stat, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă care vizează plasarea titlurilor pe piaţa de capital din România şi din străinătate.

232 afișări
Imaginea articolului Guvernul va extinde cu un an, până în decembrie 2013, perioada de listare a companiilor de stat

Guvernul va extinde cu un an, până în decembrie 2013, perioada de listare a companiilor de stat (Imagine: Theodor Pana/Mediafax Foto)

"Procedurile de admitere la tranzacţionare vor fi finalizate cel târziu la 31 decembrie 2013", se arată într-un proiect de ordonanţă de urgenţă elaborat de Ministerul Economiei.

Potrivit angajamentelor cu FMI şi CE, Guvernul ar trebui ca până la finele acestui an sau începutul lui 2013 să plaseze pe piaţa de capital pachete de acţiuni ale companiilor Complexul Energetic Hunedoara, Complexul Energetic Oltenia, Elcen Bucureşti, CFR Marfă, Tarom, Poşta Română, Hidroelctrica, Romgaz şi Nuclearelectrica.

De asemenea, Guvernul s-a angajat să facă oferte publice secundare, până la aceeaşi dată, pentru Transelectrica (15% din acţiuni) şi Transgaz (15% din acţiuni). Oferta Transelectrica s-a încheiat cu succes la finele lunii martie.

Totodată, ar urma să fie privatizate companiile Oltchim, Cupru Min şi Electrica Furnizare. Vânzarea Cupru Min a eşuat, iar oficialii Guvernului nu au anunţat un termen clar pentru reluarea procedurii. Listarea Hidroelectrica este întreruptă, întrucât compania a intrat în insolvenţă.

Nota de fundamentare a proiectului de act normativ arată că acţiunile companiilor de stat pot fi plasate şi pe pieţe de capital externe. Ideea a fost avansată de ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, la învestirea în funcţie, în luna mai.

"Prin modificările propuse se reglementează posibilitatea tranzacţionării acţiunilor societăţilor comerciale, societăţilor şi companiilor naţionale (...) atât în cadrul sistemelor de tranzacţionare administrate de Bursa de Valori Bucureşti, precum şi în cadrul unor sisteme de tranzacţionare care nu sunt administrate de către aceasta, inclusiv în cadrul unor sisteme de tranzacţionare administrate de operatori de piaţă din alte state", se spune în nota de fundamentare.

Premierul Victor Ponta a declarat vineri că Guvernul nu va reuşi, probabil, să respecte unele termene convenite cu FMI privind vânzarea de participaţii la companiile de stat, din cauza disputelor dintre el şi preşedintele Traian Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici