Guvernul va impozita suplimentar persoanele care deţin mai multe imobile în proprietate

Guvernul va impozita suplimentar persoanele care deţin mai multe imobile în proprietate, cu un impozit mai mare pentru a doua proprietate, iar cotele de impunere vor creşte pentru fiecare alt imobil, a anunţat premierul Emil Boc, în şedinţa de miercuri a Guvernului.

97 afișări
Imaginea articolului Guvernul va impozita suplimentar persoanele care deţin mai multe imobile în proprietate

Guvernul va impozita suplimentar persoanele care deţin mai multe imobile în proprietate (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

El i-a cerut ministrului Finanţelor, Sebastian Vlădescu, să introducă deja această impozitare suplimentară într-un proiect de lege.

"Domnule ministru Vlădescu, în proiectul de lege pe care îl vom pregăti, începând cu a doua proprietate vom solicta o impozitare suplimentară. Prima proprietate se impozitează normal pentru toţi la fel, începând cu a doua proprietate se impozitează suplimentar faţă de ceea ce avem în momentul de faţă, pentru a putea să aducem un plus de venituri la bugetul de stat şi a da un efort de solidaritate şi din partea acelora care au în România mai multe proprietăţi. Şi ei să contribuie în România la acest efort de austeritate pe care îl facem în momentul de faţă prin impozitarea suplimentară începând cu a doua proprietate, continuând cu a treia, a patra sau câte alte proprietăţi, printr-o impozitare suplimentară a acestora", a spus Boc.

Reducerile de cheltuieli au fost decise de autorităţi după negocierile cu Fondul Monetar Internaţional.

Actualul mod de impozitare a locuinţelor

În prezent, în baza Codului Fiscal, dacă o persoană fizică are în proprietate două sau mai multe clădiri utilizate ca locuinţă, care nu sunt închiriate unei alte persoane, impozitul pe clădiri este majorat cu 15% pentru prima clădire în afara celei de la adresa de domiciliu, cu 50% pentru cea de-a doua clădire, cu 75% pentru cea de-a treia clădire şi cu 100% pentru cea de-a patra clădire şi următoarele în afara celei de la adresa de domiciliu.

Nu intră sub incidenţa acestui impozit suplimentar persoanele fizice care deţin în proprietate clădiri dobândite prin succesiune legală.

În cazul deţinerii a două sau mai multe clădiri în afara celei de la adresa de domiciliu, impozitul majorat se determină în funcţie de ordinea în care proprietăţile au fost dobândite, aşa cum rezultă din documentele ce atestă calitatea de proprietar.

O misiune FMI s-a aflat în ultimele două săptămâni la Bucureşti pentru cea de-a patra evaluare a derulării programului economic care condiţionează împrumuturile. În urma acestei revizuiri Consiliul Director al FMI va decide în a doua parte a lunii iunie dacă se va elibera cea de-a cincea tranşă din acord, în sumă de aproape 900 milioane euro.

Şeful misiunii FMI de evaluare a acordului cu România, Jeffrey Franks, a declarat că board-ul FMI va discuta acordarea celei de-a cincea tranşe a acordului cu România la finele lunii iunie, dacă Guvernul va lua până atunci măsurile la care s-a angajat, în caz contrar data urmând să fie amânată cu câteva săptămâni.

România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro. România a atras deja împrumuturi de aproximativ 11,5 miliarde euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici