Maxim istoric pentru creditele de consum în lei acordate populaţiei. Ce se întâmplă cu creditarea în valută

Stocul creditelor de consum în lei acordate populaţiei a atins în luna mai un nou maxim istoric şi a ajuns la un nivel de 34,5 mld. lei, în creş­tere cu 10% faţă de anul trecut, potrivit datelor BNR.

1139 afișări
Imaginea articolului Maxim istoric pentru creditele de consum în lei acordate populaţiei. Ce se întâmplă cu creditarea în valută

Maxim istoric pentru creditelor de consum în lei acordate populaţiei. Ce se întâmplă cu creditarea în valută (Imagine: Doru Nica/ Arhiva Mediafax Foto)

Expansiunea rapidă a creditelor pentru consum a venit odată cu relaxarea politicii monetare de către BNR care a redus dobânda de politică monetară la minimul istoric de 1,75% şi pe fondul unei încrederi crescute a consuma­torilor în economie, care i-a determinat să cheltuie mai mult decât în anii de după criză.

În schimb, stocul creditelor de consum acor­date în valută a scăzut cu 23% faţă de acum un an şi a ajuns la echivalentul a 18,9 mld. lei.

Pe de altă parte, creşterile cu două cifre ale creditării reamintesc de perioa­da de boom economic de acum un dece­niu când băncile au vândut un nu­măr ridicat de credite de nevoi per­so­nale în goana după profit, dar care după criza din 2009 s-au transformat într-un coşmar pentru instituţiile de cre­dit forţate ulterior să îşi cureţe portofoliile.

La sfârşitul anului trecut soldul cre­di­te­lor de consum în lei către segmentul de retail afişa un sold de aproximativ 33 mld. lei (7,4 mld. euro), în creştere cu 11% faţă de anul precedent, potrivit datelor BNR. Aceasta a fost prima creştere de două cifre a creditului de consum în lei după izbucnirea crizei, respectiv prima evoluţie anuală poziti­vă din ultimii şapte ani.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici