Ministerul Energiei preia atribuţiile de privatizare şi acţionar de stat la companiile din energie

Atribuţiile de privatizare şi acţionar la companiile din energie, exercitate până în prezent de către Departamentul pentru Energie din Ministerul Economiei, departament desfiinţat în noul Cabinet, vor fi preluate de Ministerul Energiei, a decis Guvernul prin ordonanţa de restructurare a Cabinetului.

434 afișări
Imaginea articolului Ministerul Energiei preia atribuţiile de privatizare şi acţionar de stat la companiile din energie

Ministerul Energiei preia atribuţiile de privatizare şi acţionar de stat la companiile din energie (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

După desfiinţarea Departamentului pentru Energie, în noul Guvern au fost înfiinţate două ministere distincte, respectiv Ministerul Economiei şi Ministerul Energiei. Până în prezent, atribuţiile de privatizare şi acţionar al statului la companiile din sectorul energetic au revenit Departamentului pentru Energie.

"Ministerul Energiei exercită atribuţiile de instituţie publică implicată în domeniul privatizării pentru societăţile naţionale, companiile naţionale şi celelalte societăţi din domeniul producerii, distribuţiei şi furnizării energiei electrice şi termice, precum şi din domeniul exploatării, prelucrării şi valorificării resurselor minerale energetice: cărbune, uraniu, petrol, ţiţei şi gaze naturale, precum şi pentru filialele acestora. Ministerul Energiei exercită atribuţiile privind calitatea de acţionar al statului şi de monitorizare post-privatizare", se arată în ordonanţă.

Actul normativ aprobat de Guvern confirmă totodată informaţiile transmise miercuri de MEDIAFAX, respectiv că Transelectrica şi Transgaz vor fi transferate din administrarea Secretariatului General al Guvernului în cea a Ministerului Economiei.

Comisia Europeană a impus separarea calităţii de acţionar la operatorii economici care desfăşoară activitatea de producere şi furnizare a electricităţii şi gazelor naturale de calitatea de acţionar la operatorii economici de transport ai acestora.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici