Ministerul Energiei va vinde 27% din acţiunile Rompetrol Rafinare, pentru minim 200 mil. dolari

Ministerul Energiei va vinde 26,69% din tilurile Rompetrol Rafinare, la un preţ minim de 200 de milioane de dolari, acţionarul majoritar al companiei, KMG International, având drept de preemţiune asupra acestei participaţii.

276 afișări
Imaginea articolului Ministerul Energiei va vinde 27% din acţiunile Rompetrol Rafinare, pentru minim 200 mil. dolari

Ministerul Energiei va vinde 27% din acţiunile Rompetrol Rafinare, pentru minim 200 mil. dolari (Imagine: Adrian Boioglu/Mediafax Foto)

În acest sens, instituţia a elaborat un proiect de HG, lansat în dezbatere publică.

Vânzarea se va realiza prin "derularea unei proceduri de vânzare prin licitaţie cu acordarea dreptului de preferinţă acţionarului majoritar al societăţii", KMG International NV, pentru achiziţionarea întregului pachet de acţiuni, se arată proiectul de act legislativ.

Statul va rămâne, după această operaţiune, cu 18% din acţiunile companiei.

"Vânzarea acţiunilor se va realiza prin licitaţie, având garanţia unei oferte minime de cumpărare din partea KMG International NV, de 200 milioane dolari SUA. Licitaţia se va deşfăşura în următoarele etape: licitaţie competitivă la un preţ în urcare faţă de preţul de ofertă sau licitaţie olandeză, la un preţ în scădere faţă de preţul de ofertă, dacă nu se oferă preţul de ofertă", se arată în nota de fundamentare a proiectului de Hotărâre de Guvern.

Potrivit documentului, Ministerul Energiei nu va putea să finalizeze vânzarea de acţiuni dacă preţul de adjudecare este mai mic decât echivalentul sumei de 200 de milioane de dolari.

La 15 februarie 2013, statul român, prin Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), şi The Rompetrol Group NV au încheiat un Memorandum de înţelegere care reglementa termenii generali ai acestei tranzacţii complexe, precum şi faptul că grupul KayMunaiGaz urma să constituie, în cel mai scurt timp, un fond de investiţii în valoare de un miliard de dolari pentru investiţii în sectorul energetic din România. În ianuarie 2014, Guvernul a aprobat acest memorandum în baza căruia KazMunaiGaz va plăti 200 milioane de dolari din datoria istorică de 688 milioane de dolari, în schimbul unei participaţii de 26,7% din capitalul companiei Rompetrol Rafinare, care operează rafinăria Petromidia.

Viitoarea HG vizează aprobarea strategiei de privatizare a Rompetrol Rafinare şi constituirea unei comisii pentru implementarea tranzacţiei convenite în februarie 2013.

Rompetrol Rafinare face parte din KMG International (fostul Rompetrol Grup), deţinut de compania naţională de petrol şi gaze din Kazakhstan - KazMunayGas.

KMG International este una din cele mai puternice companii din România şi un important jucător în regiunea Mării Negre şi Mării Mediterane. Cu activităţi în fiecare sector din domeniul petrolului şi al gazelor, KMG International deţine şi desfăşoară operaţiuni în rafinare, petrochimie, retail, trading, upstream şi servicii industriale.

La nivel european, KMG International deţine peste 1000 de puncte de distribuţie a carburanţilor în şase ţări - România, Republica Moldova, Bulgaria, Franţa, Spania şi Georgia, care operează sub brandurile Rompetrol şi Dyneff. De asemenea, compania desfăşoară operaţiuni de trading cu produse petroliere în regiunea Mării Negre şi a Mării Mediterane, prin intermediul companiilor sale localizate în Franta, Spania şi Elvetia (Dyneff si KMG Trading).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici