Ministrul delegat pentru Energie: România este pregătită să facă faţă oricărei situaţii pivind alimentarea cu gaze

Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, spune că România este pregătită să facă faţă oricărei situaţii pivind alimentarea cu gaze ruseşti, în contextul tensiunilor dintre Ucraina şi Rusia.

292 afișări
Imaginea articolului Ministrul delegat pentru Energie: România este pregătită să facă faţă oricărei situaţii pivind alimentarea cu gaze

Nicolescu: România este pregătită să facă faţă oricărei situaţii pivind alimentarea cu gaze (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Ne aşteptăm din partea Comisiei Europene la generarea unui răspuns european comun la situaţia creată. În contextul actual, România este pregătită să facă faţă oricărei situaţii care ar putea apărea în aprovizionarea cu gaze naturale", a afirmat Nicolescu, citat într-un comunicat al Departamentului pentru Energie.

Nicolescu a participat luni la o teleconferinţă cu miniştrii europeni ai Energiei şi cu comisarul european pe energie, Gunther Oettinger.

Importurile de gaze ruseşti sunt extrem de reduse în această perioadă. Populaţaia consumă în luna aprilie doar 2% gaze din import, iar industriei îi revine 4%, diferenţa fiind acoperită, pentru ambele categorii de consunmatori, de gazele produse intern de OMV Petrom şi Romgaz Mediaş. România importă anual din Rusia până la 25% din necesarul de gaze.

România importă gaze ruseşti prin doi intermediari agreaţi de grupul rus Gazprom. Gazele destinate pieţei româneşti tranzitează teritoriul Ucrainei.

Peninsula Crimeea din sudul Ucrainei a fost alipită Rusiei la sfârşitul lunii martie, în urma unui referendum.

Săptămâna trecută, preşedintele Vladimir Putin a trimis o scrisoare adresată liderilor ţărilor care cumpără gaz rusesc, în care îi informa despre situaţia cauzată de datoria Ucrainei şi despre consecinţele pe care aceasta le-ar avea asupra relaţiilor dintre UE şi Rusia. Mosvoca susţine că Ucraina datorează Rusiei 16,6 miliarde de dolari, inclusiv 2,24 miliarde pentru livrările de gaz.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici