Scandalul privind lista evazioniştilor greci maschează ratarea ţintei de colectare a taxelor

Scandalul din jurul fostului ministru de Finanţe George Papaconstantinou, acuzat că şi-a scos rudele de pe o listă a evazioniştilor fiscali cu conturi în Elveţia, maschează o problemă mult mai gravă, şi anume ratarea ţintei de colectare a taxelor şi de reducere a fraudelor.

368 afișări
Imaginea articolului Scandalul privind lista evazioniştilor greci maschează ratarea ţintei de colectare a taxelor

Scandalul privind lista evazioniştilor greci maschează ratarea ţintei de colectare a taxelor (Imagine: Shutterstock)

Oficialii eleni s-au angajat în faţa creditorilor internaţionali să reducă evaziunea fiscală şi să crească încasările la buget, dar nu au fost stabilite penalizări pentru nerespectarea acestei promisiuni.

În ultimele câteva săptămâni, două rapoarte ale creditorilor ţării au arătat că Grecia nu a îndeplinit nici jumătate din angajamentele asumate în această problemă, relatează New York Times.

Unul dintre aceste rapoarte arată că Guvernul de la Atena a mărit încasările din taxe cu 1,3 miliarde de dolari, faţă de cele 2,6 miliarde de dolari la care sperau în 2012.

Numai 88 de companii mari au fost verificate, cu mult sub obiectivul fixat de 300. În cazul persoanelor fizice, au fost verificate de fisc numai 467, faţă de numărul de 1.300 vizat iniţial.

Guvernul de coaliţie condus de premierul Antonis Samaras continuă să promită că va combate corupţia şi evaziunea fiscală, dar o analiză a UE şi FM arată că "nu se observă îmbunătăţirea controalelor fiscale sau a colectării taxelor".

Analiştii avertizează că incapacitatea de a urmări agresiv evazioniştii amplifică tensiunile sociale.

"Este un guvern slab, cu sarcini foarte dificile, iar acest eşec este foarte prost pentru moralul oamenilor", a afirmat Nikos Xydakis, editorialist la publicaţia Kathimerini.

El a arătat că 2013 va fi "un iad" pentru clasa de mijloc, în timp ce oamenii bogaţi sunt de neatins.

Potrivit raportului UE şi FMI, taxele neplătite de contribuabili se ridică la aproape 70 de miliarde de dolari, circa 25% din PIB-ul Greciei. Din aceste taxe, numai 15%-20% pot fi de fapt colectate, fie pentru că datornicii nu pot plăti, fie din alte motive.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici