Spania a înregistrat creştere economică în trimestrul al treilea, după doi ani de recesiune

Spania a înregistrat creştere economică de 0,1% în trimestrul al treilea, comparativ cu trimestrul al doilea, după doi ani de recesiune, potrivit estimărilor băncii centrale de la Madrid.

136 afișări
Imaginea articolului Spania a înregistrat creştere economică în trimestrul al treilea, după doi ani de recesiune

Spania a înregistrat creştere economică în trimestrul al treilea, după doi ani de recesiune (Imagine: Publimedia/Shutterstock)

Revenirea economiei pe creştere oferă un nou sprijin eforturilor premierului Mariano Rajoy de a reduce deficitul bugetar şi rata foarte ridicată a şomajului, de circa 26%, citate de Bloomberg.

Raportat la trimestrul al treilea de anul trecut, PIB a scăzut cu 1,2%. Datele prezentate de Banca Spaniei sunt preliminare şi au fost anticipate de analiştii consultaţi de Bloomberg.

Spania îşi revine din a doua recesiune de după criza financiară declanşată în 2008, evoluţie susţinută de întoarcerea investitorilor pe bursă şi pe piaţa obligaţiunilor. Indiciile unei creşteri economice bazate în mare parte pe exporturi l-ar putea ajuta pe Rajoy să convingă mai uşor populaţia că măsurile de austeritate adoptate de guvern vor ajuta ţara să iasă din criza datoriilor.

"Suntem optimişti în privinţa periferiei zonei euro pe ansamblu şi a Spaniei în particular. Spania a implementat schimbări structurale, a redus semnificativ deficitul bugetar, încrederea mediului de afaceri se îmbunătăţeşte, iar şomajul probabil nu va mai creşte prea mult", a declarat Robert Wood, economist la Berenberg Bank. Wood estimează o creştere economică de până la 1,4% anul următor pentru Spania.

Creşterea economică din trimestrul al treilea a fost susţinută de exporturi, în timp ce cererea internă a scăzut cu 0,3%, arată datele Băncii Spaniei.

Rajoy are încă de rezolvat probleme semnificative, precum îndatorarea foarte ridicată, estimată la 100% din PIB anul următor, şi şomajul de 56% în rândul tinerilor. Rata generală a şomajului, în prezent de 26%, va rămâne peste pragul de 25% până în 2018, estimează Fondul Monetar Internaţional.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici