STUDIU: Aproape două treimi dintre români deţin asigurări, cele mai multe pentru RCA, locuinţă şi pensie

Aproape două treimi dintre români deţin o poliţă de asigurare, cele mai multe pentru RCA, locuinţă şi pensie privată, conform unui studiu realizat de firma Exact Cercetare şi Consultanţă în luna noiembrie.

779 afișări
Imaginea articolului STUDIU: Aproape două treimi dintre români deţin asigurări, cele mai multe pentru RCA, locuinţă şi pensie

STUDIU: Aproape două treimi dintre români deţin asigurări, cele mai multe pentru RCA, locuinţă şi pensie (Imagine: Shutterstock)

"Conform studiului cantitativ realizat de Exact Cercetare şi Consultanţă în luna noiembrie pe un eşantion de 1.039 de respondenţi, 64% dintre români deţin în prezent o poliţă de asigurare. Dintre aceştia, cei mai mulţi (58%) deţin o poliţă RCA, 42% o asigurare de locuinţă, iar 28% o asigurare de pensie privată. Este important de subliniat faptul că poliţa CASCO nu se regăseşte printre priorităţile şoferilor, doar 14% dintre români apelând la astfel de poliţe de asigurare", se spune într-un comunicat al Exact Cercetare şi Consultanţă rfemis MEDIAFAX.

Chestionaţi în legătură cu companiile de asigurări pe care le cunosc, românii au menţionat Allianz Ţiriac - 92%, urmată de Astra Asigurări şi ING Asigurări, cu 89% şi, respectiv, 88%.

"Privind spre categoria poliţelor de tip CASCO, 34% dintre proprietarii acestora au luat personal decizia de cumpărare, în timp ce 33% au luat această decizie împreună cu cineva", se mai spune în comunicat.

Potrivit studiului, 22% dintre respondenţii ce deţin poliţe CASCO au apelat la Allianz Ţiriac, iar 14% la Groupama şi, respectiv, Omniasig.

"Verificând însă intenţiile viitoare de achiziţie a poliţelor CASCO, se constată o modificare a topului preferinţelor. Astfel, dacă prima şi a doua poziţie sunt în continuare ocupate de Allianz Ţiriac - 21% şi Groupama - 12%, pe poziţia a treia se situează în acest caz Asirom - 11%, Omniasig coborând de pe poziţia a treia pe cea de-a şasea, cu 8%, după Astra Asigurări şi Generali", se mai spune în comunicat.

Dacă în cazul poliţelor CASCO, circa o treime dintre proprietarii de autoturisme (34%) au luat singuri decizia încheierii poliţei, pentru cele RCA, procentul acestora este aproape dublu, respectiv 66%.

La rândul lor, cei care au luat decizia de cumpărare a unei asigurări de tip RCA împreună cu o altă persoană, se regăsesc în procent de 30%.

"Analizând întreaga piaţă a asigurărilor, se constată că, atunci când caută informaţii despre asigurări, principala sursă la care românii apelează este reprezentată de site-ul companiilor de asigurări (51%)", a declarat directorul de marketing al Exact Cercetare şi Consultanţă, Ştefan Andrei.

El spune că discuţiile cu agentul de asigurări au o pondere de 41%, aceasta fiind urmată la mică distanţă de sfaturile primite de la cei apropiaţi (39%).

"Trebuie subliniat că articolele apărute în presă (atât scrisă, cât şi online) sunt mediile de informare care prezintă cel mai puţin interes în rândul celor care intenţionează să încheie o poliţă de asigurare (14%)", a menţionat Andrei.

Studiul a fost realizat pe un eşantion de persoane de 1.039 persoane, cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani, rezidente în mediul urban, care au răspuns online la chestionarul Exact Cercetare şi Consultanţă.

În 2013, primele din asigurări generale şi de viaţă au scăzut cu 1,8%, la 8,12 miliarde de lei, potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Pe segmentul RCA, subscrierile au crescut cu 15%, la 2,46 miliarde de lei, în timp ce pe CASCO au scăzut cu 8,4%, la 1,76 miliarde de lei.

Primii trei jucători pe segmentul RCA au fost Euroins, Carpatica şi Astra Asigurări, fiecare cu venituri de peste 400 milioane de lei.

Pe CASCO, primii trei jucători au fost Allianz-Ţiriac, Groupama şi Omniasig.

Grupa asigurărilor de viaţă a scăzut în 2013 cu 9,3%, la 1,63 miliarde de lei, primii trei jucători fiind ING Asigurări de Viaţă, BCR Asigurări de Viaţă şi Metropolitan Asigurări (fosta Aviva Asigurări de Viaţă).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici