Tsipras: Negocierile dintre Grecia şi zona euro au intrat într-o nouă etapă, mai importantă

Grecia a obţinut un "succes semnificativ" prin prelungirea acordului de finanţare cu creditorii externi, însă negocierile sunt departe de a fi încheiate, procesul intrând într-o nouă etapă, mai importantă, a declarat premierul elen Alexis Tsipras.

288 afișări
Imaginea articolului Tsipras: Negocierile dintre Grecia şi zona euro au intrat într-o nouă etapă, mai importantă

Tsipras: Negocierile dintre Grecia şi zona euro au intrat într-o nouă etapă, mai importantă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Vineri, Grecia şi miniştrii Finanţelor din zona euro au ajuns la un acord pentru extinderea cu patru luni a programului de asistenţă financiară acordat guvernului de la Atena, program care expira la finele lunii februarie şi în absenţa căruia statul ar fi putut intra rapid în incapacitate de plată.

Acordul atenuează temerile privind o posibilă ieşire a Greciei din zona euro şi netezeşte terenul pentru noi runde de discuţii pe tema datoriilor statului elen şi a măsurilor de austeritate la care acesta vrea să renunţe.

"Am câştigat o bătălie, nu şi războiul. Avem în faţă noi dificultăţi", a afirmat Tsipras într-un discurs televizat, citat de MarketWatch.

Tsipras a adăugat că decizia Eurogroup de a prelungi acordul "ar putea fi mai importantă pentru Europa decât pentru Grecia".

Guvernul elen va trebui să prezinte luni seara propuneri concrete privind implementarea de reforme structurale, între care lupta împotriva fraudei fiscale sau combaterea corupţiei. Aceste propuneri vor fi examinate de creditorii ţării şi de membrii Eurogroup.

Dacă nu va implementa reformele, Grecia nu va putea obţine următoarea tranşă din împrumutul de 240 miliarde de euro de la UE, BCE şi FMI, în valoare de 7,2 miliarde de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici