Ucraina vrea un ajutor financiar de minim 10 miliarde de dolari pentru a evita default-ul

Ucraina vrea să obţină un ajutor financiar suplimentar în valoare de minim 10 miliarde de dolari pentru a evita intrarea în incapacitate de plată, în condiţiile în care economia se contractă din cauza reducerii cheltuielilor şi a războiului cu separatiştii pro-ruşi, transmite Bloomberg.

136 afișări
Imaginea articolului Ucraina vrea un ajutor financiar de minim 10 miliarde de dolari pentru a evita default-ul

Ucraina vrea un ajutor financiar de minim 10 miliarde de dolari pentru a evita default-ul (Imagine: Shutterstock)

Fosta republică sovietică negociază cu Statele Unite şi Uniunea Europeană suplimentarea asistenţei financiare, a declarat Valeri Ciali, director adjunct al administraţiei preşedintelui Petro Poroşenko, citat de Bloomberg.

Premierul Arseni Iaţeniuk a declarat săptămâna trecută că Ucraina are nevoie de o conferinţă internaţională a donatorilor pentru a preveni default-ul şi a supravieţui într-o perioadă dificilă.

"În lipsa unor resurse suplimentare este aproape imposibil să acoperim deficitele financiare. Discuţiile se referă la suma necesară Ucrainei pentru a face reformele şi a evita default-ul, precum şi a programării acestui sprijin. Nu vă pot spune suma exactă, hai să zicem 10 miliarde de dolari. În caz contrar, va fi extrem de dificil să rezolvăm problema", a spus Ciali.

Guvernul ucrainean se confruntă cu cea mai gravă recesiune după 2009 şi cu deprecierea cu 48% a grivnei în acest an, programul internaţional de asistenţă financiară, în valoare de 17 miliarde de dolari, dovedindu-se insuficient.

Preţul obligaţiunilor ucrainene a scăzut în urma comentariilor lui Ciali. Randamentul titlurilor cu scadenţa în 2017 a urcat cu 1,06 puncte procentuale, la un nivel record de 30,57%. Grivna este în stagnare la 15,754 unităţi pentru un dolar.

Ucraina încearcă să obţină o nouă tranşă din programul de finanţare condus de FMI, intenţionând să aprobe pe 26 decembrie bugetul pentru 2015.

O delegaţie a FMI va reveni în Ucraina la începutul anului viitor, a declarat sâmbătă directorul general adjunct al instituţiei, David Lipton.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici