UE: Uber este o aplicaţie web sau un serviciu de taximetrie?

Autorităţile de reglementare europene analizează reclamaţiile făcute de Uber Technologies împotriva legislaţiei din mai multe state europene şi, pentru a clarifica problema, pun o întrebare serioasă referitoare la companie şi anume dacă este o aplicaţie web sau un serviciu de taximetrie.

581 afișări
Imaginea articolului UE: Uber este o aplicaţie web sau un serviciu de taximetrie?

UE: Uber este o aplicaţie web sau un serviciu de taximetrie? (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Uber este o tehnologie, dar este o tehnologie care are impact asupra transporturilor. Avem nevoie de timp să analizăm, să vedem şi să studiem", a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, Jakub Adamowicz, purtător de cuvânt al Comisiei Europene, relatează Bloomberg.

Executivul UE analizează problema în urma reclamaţiilor făcute de compania din San Francisco împotriva Spaniei, Germaniei şi Franţei.

Mai multe servicii ale Comisiei Europene colaboreză la examinarea plângerilor, fiind dificil să lămurească astfel de probleme în lumea digitală, a spus şi purtătorul de cuvânt Mina Andreeva.

"Cineva poate cumpăra online un bilet de avion, dar până la urmă este un serviciu de transport. În lumea digitală trebuie să adoptăm o abordare generală", a arătat ea.

Uber, a cărei aplicaţie este disponibilă din februarie şi în România, a întâmpinat opoziţie faţă de planurile de extindere în Europa. Un tribunal german a ordonat companiei, pe 18 martie, să oprească serviciul online care face legătura între pasageri şi cel mai apropiat şofer dispus să-şi ofere serviciile contra cost.

Uber a cerut însă ajutorul UE, pentru a sparge barierele legislative.

Thomas Meister, purtător de cuvânt al Uber din Paris, a spus că răspunsul la întrebarea Comisiei Europene este simplu, în mod evident fiind vorba despre o aplicaţie informatică.

Prima reclamaţie făcută de Uber împotriva legislaţiei franceze în domeniul taximetriei a fost respinsă de către Uniunea Europeană. O a doua plângere este analizată de departamentul de transporturi al Comisiei, a arătat Adamowicz.

Uber, aplicaţia pentru smartphone care face legătura între pasageri şi cel mai apropiat şofer dispus să-şi ofere serviciile contra cost, este disponibilă din februarie şi în România, primul oraş în care poate fi folosită fiind Bucureştiul, a anunţat compania americană Uber Technologies în 25 februarie.

"UberX este o platformă care ajută pasagerii să împartă o călătorie (ridesharing). Aplicaţia conectează pasagerii cu şoferii pe o platformă care vizează împărţirea costurilor de transport. Uber aduce în Bucureşti o alternativă la transportul urban", se arată pe blogul Uber.

Pentru a folosi serviciile de transport, utilizatorii trebuie să descarce aplicaţia Uber pe smartphone, să creeze un cont şi să înregistreze un card de credit cu ajutorul căruia va face plăţile ulterior. În aplicaţie, utilizatorii setează locul în care se află şi pot urmări traseul pe care îl parcurge şoferul Uber până ce acesta ajunge la ei.

Şoferii Uber trebuie să fie înregistraţi în baza de date a companiei americane şi sunt plătiţi săptămânal pentru cursele efectuate.

Tariful de bază perceput de Uber în Bucureşti este de 1,39 lei, iar călătoria trebuie să aibă un cost final de minimum 6 lei. De asemenea, în cazul anulării unei comenzi se percepe o taxă de 6 lei.

Compania Uber Technologies, dezvoltatorul aplicaţiei Uber, care îi ajută pe pasageri să găsească cel mai apropiat şofer profesionist sau neprofesionist dispus să ofere servicii de transport contra cost, a fost înfiinţată în iunie 2010 şi a fost evaluată de către investitori la circa 41 de miliarde de dolari la finalul anului trecut, potrivit The Wall Street Journal.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici