Un pericol pentru economie: Companiile româneşti sunt strivite între stat şi multinaţionale. Tot mai puţini tineri vor să lucreze în firmele antreprenoriale - Opinie ZF

În ultimul an, salariile în sectorul privat au crescut în medie cu 4,5%. În sectorul de stat creşterea a fost de 21%. Acest lucru duce la un pericol iminent şi anume ca niciun tânăr să nu-şi dorească să lucreze în companiile antreprenoriale româneşti, ci numai la stat sau în multinaţionale, informează Ziarul Financiar.

2020 afișări
Imaginea articolului Un pericol pentru economie: Companiile româneşti sunt strivite între stat şi multinaţionale. Tot mai puţini tineri vor să lucreze în firmele antreprenoriale - Opinie ZF

Un pericol pentru economie: Companiile româneşti sunt strivite între stat şi multinaţionale. Tot mai puţini tineri vor să lucreze în firmele antreprenoriale - Opinie ZF (Imagine: Shutterstock)

Vladimir Sterescu, şeful celui mai mare operator de centre outsourcing din România, CGS, cu peste 3.000 de oameni, spune că are angajaţi care îşi iau concediu fără plată ca să aplice pentru joburi la stat.

Producătorul de confecţii Francesca Industries din Piteşti, cu clienţi precum H&M, Ikea sau Zara, spune că „de doi ani avem disponibile 450 de locuri de muncă şi refuzăm frecvent comenzi pentru că nu găsim personal“.

Un grup german, EKR Elektrokontakt, voia să facă o fabrică la Târgu-Jiu, unde ar fi angajat 800 de oameni. Chiar a solicitat şi a primit ajutor de stat de la guvern pentru această capacitate de producţie. Din păcate, după un an de zile în care nu a găsit personal, nemţii au renunţat la proiect.

La polul opus, la concursul de intrare în Institutul Naţional de Magistratură, de unde ies procurori şi judecători, concurenţa a fost de 14 candidaţi pe loc.

În primele trei cazuri, în sectorul privat, cred că salariul oferit era de 1.000-1.500 de lei pe lună net în cel mai bun caz. La stat, cred că salariul începea de la 8.000 de lei net pe lună.

Citeşte continuarea pe Ziarul Financiar.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici