Ungureanu critică fosta conducere ANAF, acuzând management defectuos şi proceduri învechite

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a criticat fosta conducere a ANAF, acuzând că nu s-a implicat eficient în combaterea evaziunii şi nu a colaborat cu alte instituţii, şi a cerut noului şef al agenţiei să contribuie la obiectivul Guvernului de a ridica nivelul veniturilor bugetare la 40% din PIB.

881 afișări
Imaginea articolului Ungureanu critică fosta conducere ANAF, acuzând management defectuos şi proceduri învechite

Ungureanu critică fosta conducere ANAF, acuzând management defectuos şi proceduri învechite (Imagine: Catalin Abagiu/Mediafax Foto)

În prezent, veniturile bugetare reprezintă aproximativ 32-33% din PIB.

În şedinţa de miercuri a comitetului interministerial, şeful Guvernului a acuzat fosta conducere ANAF de management defectuos şi proceduri învechite în combaterea evaziunii fiscale, arătând că la nivelul Guvernului există o analiză care s-a bazat pe controlul Curţii de Conturi, al Corpului de Control al primului-ministru şi pe datele specialiştilor din aparatul de lucru al primului-ministru.

"Ceea ce ne-a interesat a fost diagnosticul de management al instituţiei, constatând că în 2011 şi în primul trimestru al acestui an încasările la bugetul consolidat s-au situat sub planul stabilit de Ministerul Finanţelor, împrejurare în care este exclusă ideea vehiculată cu privire la colectarea unor sume suplimentare. Am constatat, de asemenea, că pe toate segmentele direct implicate în prevenirea şi combaterea fraudei şi a evaziunii fiscale, începând cu evaziunea fiscală, Autoritatea Naţională a Vămilor, Executarea Silită, Gardă Financiară, rapoartele de activitate ale ANAF au fost elaborate întreţinându-se un sistem de indicatori de perfomanţă care a fost constant modificat, reflectând în special aspectele cantitative, făcă corelarea cu aspectele calitative", a spus premierul.

El a apreciat că aceste "deficienţe majore" în combaterea evaziunii fiscale sunt generate de metode învechite de acţiune.

"Credem că deficienţele majore pe linia prevenirii şi combaterii evaziunii fiscale se datorează lipsei de metodologii şi proceduri de selecţie a contribuabililor supuşi diferitelor tipuri de controale, utilizării de metode învechite de acţiune, neadaptate la formele actuale de fraudă fiscală, lipsei de colaborare între diversele structuri componente ale instituţiei şi neasigurării securităţii şi interoperabilităţii aplicaţilor informatice. Credem că acest mod, pe care rapoartele îl califică drept defectuos, a creat posiblitatea intervenţiei factorului uman în toate structurile, la toate nivelurile, subiectivismul în aprecierea diferitelor situaţii fiscale fiind un fenomen generalizat, astfel încât nu se poate vorbi despre respectarea principiului egalităţii contribuabililor în faţa taxelor şi a impozitelor datorate bugetului consolidat al statului", a spus Ungureanu.

El a cerut totodată noului şef al ANAF să înceapă un amplu proces de reformă structurală a instituţiei.

"Aveţi două datorii, şi acest lucru v-a fost comunicat şi ieri. Prima, să porniţi un amplu proces de reformă structurală a instituţiei în aşa fel încât aceasta să-şi asume ţinte mult mai înalte decât cele pe care şi le-a putut asuma până acum, depăşind problemele de management şi depăşind în felul acesta absolut orice obstacol care v-ar împiedica să evoluaţi la înălţimea aşteptărilor noastre.
În al doilea rând, aştept să contribuiţi cum se cuvine la obiectivul strategic al acestei guvernări, acela de a ridica gradul de colectare la media europeană, la măcar 40 de puncte procentuale faţă de 33 spre 34 cât avem acum, şi acest lucru trebuie să se întâmple cu celeritate pe seama schimbărilor pe care urmează să le faceţi la nivelul autorităţii. Media europeană este trasă în jos de incapacitatea noastră de a colecta atât cât este necesar", a spus Ungureanu noului şef ANAF.

Sorin Blejnar a fost revocat de la conducerea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), în urma unei discuţii avute, marţi, cu premierul Mihai Răzvan Ungureanu, decizia de eliberare din funcţie fiind semnată de şeful Guvernului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici