Al-Qaida, acuzată de o grupare rivală că trădează cauza jihadistă

O puternică grupare jihadistă armată activă în Siria şi Irak i-a acuzat pe liderii Al-Qaida că trădează cauza jihadistă, un nou semn al unor rivalităţi profunde în rândul insurgenţilor care luptă împotriva regimului lui Bashar al-Assad.

168 afișări
Imaginea articolului Al-Qaida, acuzată de o grupare rivală că trădează cauza jihadistă

Al-Qaida, acuzată de o grupare rivală că trădează cauza jihadistă

"Al-Qaida nu mai este, în prezent, o bază pentru jihad", a declarat Abu Muhammad al-Adnani, un purtător de cuvânt al grupării Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL), citat într-un comunicat postat pe forumuri jihadiste.

"Leadershipul ei s-a transformat într-un ciocan pentru spargerea proiectului statului silamic", afirmă al-Adnani, adăugând că "liderii Al-Qaida s-au depărtat de la calea cea bună".

"Ei au divizat, peste tot, mujahedinii", se plânge el.

La începutul lui ianuarie, numeroase grupări rebele, inclusiv Frontul Al-Nusra - recunoscut ca filiala oficială a Al-Qaida în Siria -, au lansat o ofensivă împotriva SIIL, în zonele aflate sub controlul rebeliunii în nordul Siriei.

SIIL, creat în Irak după invazia ţării de către o coaliţie condusă de către Statele Unite în 2003, a provocat o nemulţumire în rândul restului rebeliunii din Siria, din cauza voinţei sale de hegemonie şi brutalităţii metodelor folosite împotriva civililor.

Mii de ombatanţi au fost ucişi, de la începutul lui ianuarie, în aceste lupte între grupări rivale.

Un comando SIIL i-a asasinat, pe 15 aprilie, pe liderul Frontului Al-Nusra în provincia Idlib (nord) şi pe membrii familiei acestuia din oraşul cu acelaşi nume.

Frontul Al-Nusra şi SIIL provin amândouă din aripa în Irak a reţelei teroriste Al-Qaida.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici