Anchetatorii analizează pista unui atentat eşuat în arondismentul al XVIII-lea din Paris

Salah Abdeslam - suspectat o vreme că s-a aflat la bordul automobilului marca Seat implicat în atacuri vizând baruri şi restaurante în arondismentele al X-lea şi al XI-lea din Paris - este suspectat de-acum că a condus automobilul marca Renault Clio găsit în arondismentul al XVIII-lea după atacuri.

2161 afișări
Imaginea articolului Anchetatorii analizează pista unui atentat eşuat în arondismentul al XVIII-lea din Paris

Anchetatorii analizează pista unui atentat eşuat în arondismentul al XVIII-lea din Paris (Imagine: Hepta)

"Este o ipoteză puternică", a declarat o sursă apropiată anchetei, confirmând o informaţie L'Obs, relatează Reuters în pagina electronică.

Anchetatorii se întrebau, de asemenea, ce rol ar fi putut să aibă Salah Abdeslam într-un eventual atentat eşuat în arondismentul al XVIII-lea.

Într-un comunicat în care revendica atacurile, Statul Islamic (SI), care evocă "opt fraţi", citează printre ţinte Stade de France, Bataclan, dar şi "arondismentele al zecelea, al unsprezecelea şi al optsprezecelea".

"În lumina acestui comunicat, anchetatorii se întreabă despre un plan de atentat eşuat în (arondismentul al) XVIII-lea", confirmă sursa apropiată anchetei, care aminteşte că bărbatul cel mai căutat din Europa a închiriat două dintre cele trei automobile folosite de către jihadişti.

Anchetatorii dispun de două elemente care susţin această teză - telefonul mobil al lui Salah Abdeslam a fost "agăţat" de o antenă telefonică în acest arondisment, vineri seara, după atacuri.

El a fost localizat apoi la Châtillon, chiar lângă Montrouge (Hauts-de-Seine), unde luni a fost găsită, într-o pubelă, ceea ce pare să fie o centură de explozivi.

Este în continuare prea devreme să se spună dacă această posibilă centură de explozivi, care era supusă unor verificări, i-ar fi aparţinut lui Salah Abdeslam, afirmă sursa apropiată dosarului.

Alt element intrigant: o bucată de hârtie pe care scrie "Roissy-Saint-Martin-République" a fost găsită la bordul automobilului marca Renault Clio, fără să se ştie ce înseamnă acest mesaj misterios.

- Abaaoud, luat de vara sa dintr-un depozit

Ar fi putut Salah Abdeslam să renunţe să comită un atentat sinucigaş în arondismentul al XVIII-lea din Paris?

Declaraţiile fratelui său şi ale celor doi bărbaţi care l-au adus de la Paris în Belgia, sâmbătă dimineaţa, alimentează această teză.

Intervievat de RTBF, Mohamed Abdeslam a declarat că fratele său este încă în viaţă pentru că s-a răzgândit în ultimul moment. Potrivit lui Hamza Attou, inculpat şi încarcerat în Belgia după ce l-a strecurat afară din Franţa, el era "poate (...) pregătit să se detoneze", a declarat avocatul acestuia.

Însă "acest lucru este relevat de declaraţiile lor", subliniază o sursă apropiată anchetei. A avut, oare, o problemă "tehnică" cu centura de explozivi? Oare a renunţat? Nicio pistă nu este privilegiată, confirmă o sursă din cadrul poliţiei.

Anchetatorii se întreabă de asemenea care a fost ruta precisă a lui Abdelhamid Abaaoud, presupusul conducător operaţional al atacurilor soldate cu 130 de morţi şi peste 350 de răniţi.

El ar fi fost văzut, poate, încă de pe 12 noiembrie, cu o zi înainte de atacuri, la staţia Strasbourg-Saint-Denis a metroului parizian, potrivit unei surse din cadrul poliţiei.

S-a stabilit, oricum, că el era prezent în automobilul marca Seat, negru, folosit de către "comandoul teraselor", alături de Brahim Abdeslam, fratele mai mare al lui Salah şi atactorul sinucigaş de la Comptoir Voltaire, potrivit unei surse apropiate dosarului.

Amprenta sa digitală a fost găsită pe unul dintre cele trei puţti de tip Kalaşnikov găsite în acest vehicul. Apoi, la ora locală 22.14 (23.14, ora României), imagini înregistrate de camere video de supraveghere îl surprind intrând în metrou, în staţia Croix de Chavaux, nu departe de Montreuil, unde a fost abandonată maşina.

Marţea următoare, Hasna Ait Boulahcen, care se prezintă drept "vara" sa şi care va fi ucisă miercuri dimineaţa, la fel ca el, în timpul asaltului forţelor de ordine asupra unui apartament din Saint-Denis, îl ia de dintr-un antrepozit din Aubervilliers (Seine-Saint-Denis).

- Numeroase apeluri telefonice fanteziste

Abaaoud i-a cerut să găsească o locuinţă, precizează o sursă din cadrul poliţiei. Anchetatorii vor vedea cuplul ducându-se în noaptea de marţi spre miercuri în apartamentul în care se vor furişa la Saint-Denis.

Cât timp a petrecut Abaaoud în acest antrepozit? Ce a făcut în timpul weekendului? "Suntem pe cale să-i retrasăm parcursul", declară o sursă apropiată dosarului.

Poliţia a primit aproximativ 13.000 de apeluri telefonice în legătură cu ancheta în curs, însă multe dintre ele sunt "fanteziste", subliniază o sursă din cadrul poliţiei.

Arestarea preventivă a lui Jawad Bendaoud, care i-a furnizat apartamentul de la Saint-Denis, era menţinută luni, iar confiscări şi analize continuau la locul asaltului.

Pentru moment, doar o armă mică şi explozivi au fost confiscate de acolo, însă anchetatorii subliniază că grenade defensive au fost folosite de către cei care s-au baricadat în apartament.

Un kamikaze de la Bataclan rămâne în continuare să fie identificat, la fel ca şi cea de a treia persoană ucisă în asaltul forţelor de ordine vizându-l pe Abaaoud şi pe "vara" sa, dar şi al treilea bărbat din automobilul marca Seat al "comandoului teraselor".

Ar putea să fie vorba despre una şi aceeaşi persoană, potrivit unei surse apropiate dosarului. "Este una dintre piste", afirmă această sursă.

Altă necunoscută este identitatea reală a doi dintre atacatorii sinucigaşi de la Stade de France - ambii au traversat Grecia pe 3 octombrie şi fac obiectul unui apel către martori.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici