Angela Merkel îndeamnă Europa să găsească un răspuns comun la criza refugiaţilor

Cancelarul german Angela Merkel a îndemnat statele UE, luni, să împărtăşescă responsabilitatea în criza refugiaţilor cu care se confruntă Europa, avertizând că eşecul în găsirea unui răspuns comun ar putea "ruina" fundamentele proiectului european, relatează DPA în pagina electronică.

633 afișări
Imaginea articolului Angela Merkel îndeamnă Europa să găsească un răspuns comun la criza refugiaţilor

Angela Merkel (Foto: AP / Mediafax Foto)

"Este necesar ca Europa să acţioneze ca întreg", le-a spus ea jurnaliştilor - în cursul conferinţei sale anuale de presă -, dominată de întrebări cu privire la răspunsul ei la afluxul de solicitanţi de azil care soseşte în Germania.

"Este necesar ca statele să împartă responsabilitatea faţă de refugiaţi", a subliniat ea. "Drepturile civice universale au fost până acum strâns legate de Europa şi de istoria sa. Acesta este unul dintre principiile fondatoare ale Uniunii Europene", a continuat Merkel.

"Europa va eşua în problema refugiaţilor dacă este ruptă legătura cu drepturile universale civice, iar dacă această legătură este ruinată nu va mai fi vorba despre Europa la care aspirăm", a avertizat cancelarul.

Germania aşteaptă să primească peste 800.000 de solicitanţi de azil anul acesta, cu mult mai mult decât orice altă ţară europeană.

Valul de nou-sosiţi a condus la o intensificare a xenofobiei şi a relansat dezbaterea despre imigraţie. Au avut loc, de asemenea, atacuri frecvente asupra unor adăposturi destinate azilanţilor.

Merkel a fost criticată pentru reacţia slabă faţă de criză.

Ea a catalogat criza refugiaţilor din Europa anterior, luna aceasta, drept o provocare mai mare decât criza datoriei din Grecia.

Mulţi dintre soicitanţii de azil fug de războaiele din Siria, Irak şi Afganistan. Însă mulţi alţii sunt imigranţi "economici" din Balcani şi Africa.

Merkel a anunţat că solicitanţii de azil ale căror cereri vor fi respinse vor fi trimişi înapoi în ţările lor de origine.

Cancelarul a apreciat totodată că acest aflux s-ar putea dovedi bun pentru Germania, a cărei populaţie îmbătrâneşte, în contextul în care această ţară se confruntă cu o penurie de muncitori.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici