Armata SUA a paraşutat armament pentru kurzii asediaţi în oraşul sirian Kobane

Armata americană a largat duminică, pentru prima dată, armament, muniţie şi material medical kurzilor asediaţi în oraşul sirian Kobane, în apropiere de frontiera cu Turcia, a anunţat Comandamentul american pentru Orientul Mijlociu şi Asia Centrală (CENTCOM).

1418 afișări
Imaginea articolului Armata SUA a paraşutat armament pentru kurzii asediaţi în oraşul sirian Kobane

Armata SUA a paraşutat armament pentru kurzii asediaţi în oraşul sirian Kobane (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Trei avioane cargo de tip C-130 au efectuat mai multe largări de materiale, furnizate de autorităţile kurde din Irak, menite să-i ajute pe asediaţi să reziste în faţa ofensivei grupării Statul Islamic (SI) asupra oraşului, precizează CENTCOM într-un comunicat. Materialul paraşutat conţinea arme uşoare.

Armele largate de armata americană le vor fi "de mare ajutor" combatanţilor kurzi sirieni, care se confruntă cu jihadiştii din gruparea Stat Islamic pentru controlul asupra oraşului Kobane, a declarat luni un purtător de cuvânt kurd.

Redur Xelil, purtătorul de cuvânt al Unităţilor pentru Protecţia Poporului (YPG), a confirmat primirea acestor arme şi a precizat că ele le vor fi "de mare ajutor" şi vor avea "un efect pozitiv" asupra operaţiunilor militare contra SI.

Avioanele americane nu au întâmpinat nici o rezistenţă. Ele nu au fost însoţite de avioane de vânătoare şi au părăsit zona în siguranţă, a declarat un oficial de rang înalt al administraţiei Barack Obama. El nu a exclus noi operaţiuni de largare dacă va fi nevoie, poate chiar într-un viitor apropiat.

Întrebat dacă Guvernul turc a fost informat în prealabil despre această operaţiune, un oficial din cadrul administraţiei de la Washington a răspuns că preşedintele Barack Obama a discutat cu preşedintele turc sâmbătă, pentru a-l informa despre intenţia americanilor de a lansa această operaţiune şi a sublinia "importanţa pe care o are".

Organizaţia Stat Islamic este "un inamic comun" al SUA şi al Turciei, a amintit el, adăugând că Washingtonul înţelege preocupările autorităţilor turce referitoare la diferite grupări, inclusiv la kurzi.

În opinia Washingtonului, largările reprezintă cel mai bun mod de a aproviziona kurzii şi "ocazia de a da o mare lovitură SI", a subliniat oficialul citat.

Statele Unite şi aliaţii lor occidentali exercită presiuni asupra Turciei să participe mai direct în lupta împotriva SI la Kobane, dar Ankara este reticentă faţă de ideea înarmării kurzilor şi unei intervenţii armate împotria jihadiştilor.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care s-a angajat să consolideze lupta împotriva SI, a respins duminică îndemnurile ca ţara sa să le furnizeze armament combatanţilor kurzi din Siria.

El acuză principalul partid kurd din Siria, PYD, că este o "organizaţie teroristă" şi că are legături cu partidul turc PKK, implicat de aproximativ 30 de ani într-o luptă pentru autonomia părţii de sud-est a Turciei.

Departamentul de Stat a dezvăluit joi că oficiali americani s-au întâlnit în weekendul trecut, pentru prima dată, cu kurzi sirieni din cadrul PYD.

Potrivit CENTCOM, 11 atacuri aeriene au fost efectuate la Kobane sâmbătă şi duminică, cu scopul de a-i ajuta pe combatanţii kurzi să respingă o nouă încercare a SI de a le întrerupe liniile de aprovizionare din Turcia.

Până în prezent, forţele americane au efectuat peste 135 de atacuri aeriene împotriva SI la Kobane.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici