Armistiţiul umanitar anunţat de Moscova a intrat în vigoare în oraşul Alep. Timp de 11 ore, civilii şi bolnavii pot fi evacuaţi

Armistiţiul umanitar de 11 ore anunţat de Moscova pentru a le permite civililor şi rebelilor să părăsească oraşul sirian Alep a intrat joi în vigoare, Vladimir Putin indicând că ar fi dispus să prelungească durata armistiţiului, scrie BBC News online.

3558 afișări
Imaginea articolului Armistiţiul umanitar anunţat de Moscova a intrat în vigoare în oraşul Alep. Timp de 11 ore, civilii şi bolnavii pot fi evacuaţi

Armistiţiul umanitar anunţat de Moscova a intrat în vigoare la Alep

Moscova a anunţat anterior că raidurile aeriene ale aviaţiei ruse şi siriene au fost oprite cu două zile înainte de data programată.

Armistiţiul era iniţial programat să dureze opt ore, însă a fost ulterior prelungit cu alte trei ore, iar Putin s-a arătat dispus miercuri să extindă durata armistiţiului.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a anunţat că măsura are drept scop să garanteze siguranţa celor şase coridoare pe care civilii le vor putea folosi pentru a părăsi oraşul şi prin care se va putea realiza evacuarea persoanelor rănite sau bolnave.

Rebelii înarmaţi care doresc să părăsească zona vor putea folosi alte două coridoare.

Gruparea extremistă Jabhat Fateh al-Sham, cunoscută anterior drept al-Nusra până la ruperea legăturilor oficiale cu reţeaua teroristă al-Qaeda, a respins oferta Rusiei de a părăsi oraşul şi a promis că va continua lupta.

Oferta Rusiei a fost de asemenea denunţată drept şarlatanie de către facţiunile opoziţiei moderate.

Luna trecută, forţele loiale regimului de la Damasc au încercuit zonele controlate de rebeli în oraşul Alep şi au declanşat o amplă ofensivă împotriva acestora, având şi susţinerea forţelor aeriene ruse. Aproximativ 2.700 de persoane au fost ucise sau rănite în urma ofensivei, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului.

Şoigu a mai anunţat că mai mulţi experţi militari din Rusia şi state care susţin oppoziţia - inclusiv SUA, Turcia şi Qatar - urmează să discute despre căile prin care s-ar putea face separarea între facţiunile opoziţiei moderate şi grupările teroriste.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici