Australia şi Iranul vor face schimb de informaţii secrete în lupta împotriva grupării Stat Islamic

Australia şi Iranul au convenit să facă schimb de informaţii secrete despre australienii care luptă alături de grupări islamiste în Irak, relatează BBC News Online.

144 afișări
Imaginea articolului Australia şi Iranul vor face schimb de informaţii secrete în lupta împotriva grupării Stat Islamic

Australia şi Iranul vor face schimb de informaţii secrete în lupta împotriva grupării Stat Islamic (Imagine: HEPTA/Mediafax Foto)

Ministrul australian de Externe, Julie Bishop, care a efectuat o vizită în Iran, a declarat că acest acord informal va ajuta ambele ţări în eforturile de a combate gruparea Stat Islamic. Ea a adăugat, după o întâlnire cu preşedintele iranian, Hassan Rouhani, că Australia va avea acces la informaţii colectate de agenţii iranieni din Irak.

"Cred că Iranul are informaţii pe care le solicităm, iar ei au fost dispuşi să împărtăşească aceste informaţii cu noi", a declarat Bishop.

Aproximativ 100 de australieni sunt suspectaţi că au călătorit în Irak şi Siria pentru a lupta alături de gruparea Stat Islamic, autorităţile avertizând că aceştia prezintă o ameninţare serioasă pentru securitatea internă.

Există de asemenea îngrijorări privind existenţa unor susţinători ai grupării Stat Islamic şi ai altor organizaţii radicale în Australia.

La sfârşitul săptămânii trecute, cinci adolescenţi au fost arestaţi pentru un presupus complot vizând comiterea unui atac în timpul ceremoniilor de comemorare a Primului Război Mondial.

Australia face parte din forţa internaţională care luptă împotriva grupării Stat Islamic. Iranul, deşi nu face parte din această coaliţie, este implicat în lupta împotriva grupării islamiste în Irak.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici