Autorităţile turce au reţinut trei tineri britanici care intenţionau să ajungă în Siria

Trei tineri britanici suspectaţi că intenţionau să ajungă în Siria pentru a se alătura mediilor teroriste au fost reţinuţi la Istanbul, a anunţat sâmbătă Scotland Yard, relatează BBC News Online.

124 afișări
Imaginea articolului Autorităţile turce au reţinut trei tineri britanici care intenţionau să ajungă în Siria

Autorităţile turce au reţinut trei tineri britanici care intenţionau să ajungă în Siria (Imagine: Shutterstock)

Scotland Yard a anunţat că ofiţeri din cadrul serviciului de combatere a terorismului au fost alertaţi în legătură cu dispariţia, vineri, a doi adolescenţi în vârstă de 17 ani, luând în calcul în acest caz pista unei deplasări spre Siria.

În urma unor cercetări, ofiţerii britanici însărcinaţi cu acest caz au constatat că cei doi călătoreau împreună cu tânăr în vârstă de 19 ani.

"Ofiţerii au alertat autorităţile turce, care au reuşit să-i intercepteze pe cei trei tineri, prevenind călătoria în Siria. Ei rămân în detenţie în Turcia", a precizat un purtător de cuvânt al poliţiei londoneze.

Familiile celor trei britanici au fost "informate în legătură cu evoluţia" operaţiunii, a adăugat Scotland Yard.

Potrivit BBC, această operaţiune a avut loc în contextul unor dispute între Marea Britanie şi Turcia legate de dispariţia a trei eleve britanice.

Shamima Begum şi Amira Abase, în vârstă de 15 ani, şi Kadiza Sultana, în vârstă de 16 ani, eleve la Bethnal Green Academy, au plecat din Marea Britanie spre Istanbul la 17 februarie, la bordul unui avion care a decolat de pe aeroportul londonez Gatwick. Cele trei adolescente din Londra au reuşit să pătrundă ilegal în Siria din Turcia în jurul datei de 20 februarie.

Ambasadorul turc la Londra, Abdurrahman Bilgic, şi preşedintele companiei Turkish Airlines, Temel Kotil, au fost invitaţi în februarie la audieri în Parlamentul Marii Britanii, în cazul celor trei eleve britanice, după ce oficiali europeni au acuzat Turcia că nu depune suficiente eforturi pentru oprirea tranzitului islamiştilor europeni care merg spre Siria pentru a deveni membri ai organizaţiei teroriste Stat Islamic.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici