Autorul atacului comis în Parlamentul Canadei a fost identificat. Stephen Harper: Canada îşi va dubla eforturile în lupta antiteroristă

Autorul atacului armat comis miercuri în Parlamentul de la Ottawa a fost identificat ca fiind Michael Zehaf-Bibeau, un canadian în vârstă de 32 de ani, considerat de serviciile de informaţii drept "călător cu grad ridicat de risc" şi căruia recent i-a fost retras paşaportul.

879 afișări
Imaginea articolului Autorul atacului comis în Parlamentul Canadei a fost identificat. Stephen Harper: Canada îşi va dubla eforturile în lupta antiteroristă

Autorul atacului comis în Parlamentul Canadei a fost identificat. Stephen Harper: Canada îşi va dubla eforturile în lupta antiteroristă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Indentitatea suspectului împuşcat de poliţie la Ottawa a fost dezvăluită iniţial de postul de televiziune american CBS, care citează surse oficiale americane.

Potrivit cotidianului canadian Globe and Mail, oficiali canadieni au confirmat identitatea bărbatului care a lansat atacul, precizând că acest canadian este prezentat de serviciile de informaţii drept "călător cu grad ridicat de risc".

Michael Zehaf-Bibeau a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru furt şi posesie ilegală de arme, în 2003, relatează postul de televiziune canadian CTV. De asemenea, el este urmărit pentru posesie de stupefiante, în apropiere de Montreal şi Ottawa.

Zehaf-Bibeau este suspectat că l-ar fi ucis, în apropiere de Parlament, pe caporalul Nathan Cirillo, care se afla la Memorialul naţional de război din Ottawa, a declarat Ministrul canadian de Externe, John Baird.

Cel puţin două persoane - un militar canadian şi un suspect - au fost ucise în cursul unor atacuri armate comise miercuri la Ottawa.

Persoane înarmate au deschis focul la Memorialul naţional de război, la sediul Parlamentului şi în centrul comercial Rideau. Autorităţile caută mai mulţi indivizi înarmaţi şi este analizată ipoteza unui atac terorist islamist.

Stephen Harper: Canada îşi va dubla eforturile în lupta antiteroristă

Premierul canadian Stephen Harper a asigurat miercuri, într-o alocuţiune televizată, că ţara sa "nu va fi niciodată intimidată de organizaţiile teroriste", împotriva cărora serviciile de securitate vor "dubla" eforturile, după uciderea a doi militari în ultimele trei zile, relatează AFP.

Premierul nu a exclus că bărbatul care a deschis focul în Parlamentul Canadei putea avea complici.

El a promis compatrioţilor că "agenţiile naţionale de securitate vor dubla eforturile" în lupta antiteroristă şi a subliniat că Ottawa "nu va fi niciodată intimidată".

Harper a declarat că "evenimentele din acastă săptămână ne amintesc cu tristeţe că ţara noastră nu este suficient de apărată în faţa atacurilor teroriste".

Ottawa va "lua toate măsurile necesare pentru a identifica şi elimina ameninţările şi pentru a garanta securitatea Canadei", a afirmat premierul, subliniind hotărârea sa "de a colabora cu aliaţii nostri pentru a combate organizaţiile teroriste".

El a dat asigurări că teroriştii "nu vor putea găsi refugiu nicăieri".

Premierul canadian a condamnat miercuri atacurile armate comise la Ottawa, calificându-le drept "josnice".

Omologul său american, Barack Obama, de asemenea, a condamnat "atacurile revoltătoare" ale căror ţintă a fost Canada.

Obama a exprimat solidaritatea americanilor cu populaţia din Canada, în cursul unei convorbiri telefonice cu premierul canadian Stephen Harper, a anunţat Casa Albă.

Cel puţin două persoane - un militar canadian şi un suspect - au fost ucise în cursul unor atacuri armate comise miercuri la Ottawa. Autorităţile caută mai mulţi indivizi înarmaţi şi este analizată ipoteza unui atac terorist islamist.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici