Ban Ki-moon a cerut ca ostilităţile dintre Israel şi Hamas să înceteze "imediat"

Secretarul general al Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, a cerut luni, într-o conferinţă de presă, la Cairo, ca ostilităţile dintre Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas să înceteze "imediat".

277 afișări
Imaginea articolului Ban Ki-moon a cerut ca ostilităţile dintre Israel şi Hamas să înceteze "imediat"

Ban Ki-moon a cerut ca ostilităţile dintre Israel şi Hamas să înceteze "imediat" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ban Ki-moon s-a deplasat la Cairo cu scopul de a încerca să contribuie la încheierea unui armistiţiu, la două săptămâni de la lansarea unei ofensive israeliene în Fâşia Gaza soldate cu peste 570 de morţi de partea palestiniană.

"Violenţa trebuie să înceteze (...) imediat. Ceea ce am văzut în ultimele zile este inacceptabil", a declarat Ban, într-o conferinţă de presă, la Cairo, unde a sosit în cursul zilei.

"Îndemn toate părţile să contribuie fără condiţii la încetarea violenţelor şi să revină la dialog", a adăugat el, în contextul în care o iniţiativă de încetare a focului propusă de Egipt a fost refuzată de mişcarea Hamas, furioasă că nu a fost consultată anterior.

Hamas condiţionează acordul său pentru încheierea unui armistiţiu de suspendarea blocadei impuse de Israel încă din 2006 asupra Fâşiei Gaza, deschiderea graniţei cu Egiptul şi eliberarea a zeci de deţinuţi.

Aceste solicitări trebuie "evocate în cadul unui dialog, iar, în acest scop, violenţa trebuie să înceteze", a subliniat secretarul general ONU.

Eforturile diplomatice se intensifică în capitala Egiptului, în contextul în care armata israeliană continuă ofensiva aeriană şi terestră în Fâşia Gaza, o enclavă palestiniană. În acelaşi timp, zeci de rachete sunt lansate din Fâşia Gaza înspre teritoriul Israelului.

La rândul său, secretarul de Stat american, John Kerry, a sosit, luni seara, la Cairo, unde va încerca să favorizeze încheierea unui armistiţiu în Fâşia Gaza.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici