Barack Obama: Lumea trebuie "să acţioneze rapid" împotriva epidemiei de Ebola

Preşedintele american, Barack Obama, a declarat, marţi, că lumea trebuie "să acţioneze rapid" împotriva epidemiei de Ebola, cu scopul de a evita ca "sute de mii" de persoane să fie infectate cu virusul care s-a soldat deja cu peste 2.400 de morţi în Africa de Vest.

156 afișări
Imaginea articolului Barack Obama: Lumea trebuie "să acţioneze rapid" împotriva epidemiei de Ebola

Barack Obama: Lumea trebuie "să acţioneze rapid" împotriva epidemiei de Ebola (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Această epidemie nu este numai o ameninţare pentru securitatea regională, ci şi o potenţială ameninţare pentru securitatea mondială dacă aceste ţări se prăbuşesc, dacă economiile lor suferă implozii, dacă oamenii se panichează", a avertizat Obama prezentând, la Atlanta, marile direcţii ale planului american de acţiune.

"Lumea are responsabilitatea de a face mai mult", a declarat el, afirmând că Statele Unite sunt pregătite să joace un rol central împotriva unei epidemii care se extinde "în mod exponenţial".

Preşedintele, care a evocat un demers "similiar" american după cutremurul din Haiti din ianuarie 2010, a menţionat în special crearea unui centru de comandament militar în Liberia pentru susţinerea eforturilor în regiune.

De asemenea, el a anunţat crearea unui pod aerian "pentru transportarea personalului medical şi materialului cât mai repede către Africa de Vest", dar şi o bază intermediară în Senegal, în vederea "distribuirii ajutorului pe teren cât mai repede posibil".

Potrivit unui oficial, acest plan va implica trimiterea a aproximativ 3.000 de militari americani în Africa de Vest. Militarii vor participa în special la construcţia de noi centre de tratament în zonele cele mai afectate, iar administraţia americană va ajuta la recrutarea şi formarea personalului desemnat să le gestioneze.

Eforturile americane se vor concentra pe Liberia, una dintre ţările cele mai afectate de virus, alături de Sierra Leone şi Guineea.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici