Beijingul ar putea declara o zonă de apărare aeriană deasupra insulelor ocupate în Marea Chinei de Sud

Autorităţile de la Beijing au anunţat că ar putea instaura o zonă de apărare aeriană deasupra insulelor disputate din Marea Chinei de Sud, la o zi după ce o instanţă internaţională a decis împotriva pretenţiilor teritoriale formulate de Beijing, informează agenţia de ştiri DPA.

1788 afișări
Imaginea articolului Beijingul ar putea declara o zonă de apărare aeriană deasupra insulelor ocupate în Marea Chinei de Sud

Beijingul ar putea declara o zonă de apărare aeriană deasupra insulelor ocupate în M.Chinei de Sud

"Zona de apărare aeriană (ADIZ) nu este o inventie chineza, ci mai degrabă a unor mari puteri. În cazul în care securitatea noastră este ameninţată, desigur că avem dreptul," a declarat ministrul adjunct de Externe, Liu Zhenmin, la o conferinţă de presă.

Liu a cerut, de asemenea, altor state "să nu profite de ocazia pentru a ameninţa China", referindu-se la decizia Curţii Permanente de Arbitraj de la Haga.

"Nu există vreo bază legală care să îi permită Chinei să revendice drepturi istorice asupra resurselor aflate în zonele maritime care intră în sfera celor nou linii", a anunţat Curtea de Arbitraj, făcând referire la o linie de demarcaţie pe o hartă din 1947 a Mării Chinei de Sud.

Beijingul a afirmat că decizia este "nulă" şi a reiterat că are drepturi istorice asupra Mării Chinei de Sud, o zonă prin care trece un rută cheie pentru comerţul maritim internaţional şi care este bogată în resurse naturale.

Experţii avertizează că măsura va escalada tensiunile în regiune şi avertizează că Beijingul ar putea să-şi sporească prezenţa militară în Marea Chinei de Sud pentru a afişa o poziţie fermă în această chestiune.

Beijingul revendică aproape întrega Mare a Chinei de Sud, unde se crede că se găsesc rezerve uriaşe de petrol şi gaze naturale. Brunei, Malaysia, Filipine, Taiwan şi Vietnamul au, de asemenea, revendicări în zonă.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici