Brazilia confirmă posibilitatea de infectare cu virusul Zika prin transfuziile de sânge

Autorităţile braziliene au confirmat, joi, cazul de transmitere a virusului Zika prin transfuzia de sânge de la un donator infectat, informează agenţia de presă Reuters.

464 afișări
Imaginea articolului Brazilia confirmă posibilitatea de infectare cu virusul Zika prin transfuziile de sânge

Brazilia confirmă posibilitatea de infectare cu virusul Zika prin transfuziile de sânge

Departamentul de Sănătate din Campinas, un oraş industrial din apropiere de Sao Paulo, a declarat că este vorba despre un pacient care a fost internat în spital din cauza rănilor suferite după ce a fost împuşcat. Acesta a fost infectat cu virusul Zika după ce a primit multiple transfuzii de sânge în aprilie 2015. Autorităţile au anunţat că unul dintre donatori era infectat cu virusul Zika.

Centrul de recoltare de sânge al Universităţii din Campinas a precizat că o a doua persoană care a donat sânge în luna mai a prezentat simptome specifice şi a fost testat pozitiv cu Zika, deşi sângele donat din recipient nu prezenta urme de virus.

Ministerul Sănătăţii din Brazilia a precizat că primul pacient nu a murit din cauza infecţiei cu virusul Zika, ci din cauza rănilor suferite cu care s-a prezentat la spital. Ministerul a impus centrelor de recoltare de sânge să nu permită donarea de sânge din partea persoanelor care au fost diagnosticate cu virusul Zika, decât la 30 de zile de la vindecarea completă a acestora.

Posibilitatea de infectare cu virusul Zika prin transfuziile de sânge dă o amploare şi mai mare a acestei probleme. Virusul se transmite, de regulă, prin înţepătura ţânţarilor din special Aedes. Dar, marţi, oficialii americani din Texas au raportat că o persoană din Dallas a fost infectată cu virusul Zika după ce a întreţinut relaţii sexuale cu o altă persoană care a călătorit în Venezuela, unde virusul este prezent şi se răspândeşte prin ţânţarii Aedes.

Cazurile de infectare cu virusul Zika au căpătat amploare în America, Brazilia fiind cea mai afectată ţară de acest virus. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat că virusul urmează să se răspândească în toate ţările din Americi, iar luni a clasificat virusul o urgenţă medicală globală.

Virusul Zika purtat de ţânţari din specia Aedes este considerat a fi responsabil de malformaţiile cu care se nasc unii copii - au capul subdezvoltat, ceea ce cauzează probleme majore de dezvoltare, conducând chiar şi la moartea acestora.

Şi în mai multe state europene au fost raportate cazuri de febră Zika, printre care Germani, Marea Britanie, Danemarca, Irlanda.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici