Cine este atacatorul din Ottawa: O imagine cu Michael Zehaf-Bibeau, postată pe Twitter. El avea legături cu islamişti şi a vrut să lupte în străinătate - FOTO

Autorul atacurilor armate de la Ottawa avea legături cu militanţi islamişti din Canada şi a vrut să meargă să participe la conflicte în străinătate, fiind oprit de autorităţi, afirmă surse americane citate de CNN. O imagine cu autorul atacului de la Ottawa a fost distribuită pe un cont de Twitter afiliat grupului terorist Stat Islamic în Irak şi Siria (SIIS).

1507 afișări
Imaginea articolului Cine este atacatorul din Ottawa: O imagine cu Michael Zehaf-Bibeau, postată pe Twitter. El avea legături cu islamişti şi a vrut să lupte în străinătate - FOTO

Cine este atacatorul din Ottawa (Imagine: Twitter)

Autorităţile americane au început să verifice bazele de date pentru a afla dacă atacatorul de la Ottawa are legături cu islamişti din Statele Unite, au precizat oficiali americani.

Potrivit surselor citate, Michael Zehaf-Bibeau avea legături cu militanţi islamişti din Canada, inclusiv cu cel puţin unul care a participat la lupte în Siria. Şi autorul atacurilor a vrut să meargă să lupte în străinătate, dar autorităţile canadiene îi confiscaseră paşaportul, a declarat un oficial din Statele Unite.

O imagine cu autorul atacului de la Ottawa a fost distribuită pe un cont de Twitter afiliat grupului terorist Stat Islamic în Irak şi Siria (SIIS), informează site-ul de ştiri Breitbart.com.

"Prezentăm o imagine cu autorul atacului de la Ottawa", a transmis joi dimineaţă contul de Twitter intitulat "Islamic Media", afiliat grupului terorist Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant - SI/SIIS/SIIL), prezentând o fotografie a lui Michael Zehaf-Bibeau, un cetăţean canadian convertit la islam, informează site-ul de ştiri Breitbart.com.

"Islamul este o religie a dreptăţii, a drepturilor şi îndatoririlor, nu o religie a păcii, toleranţei, ciocolatei şi tandreţei", precizează "Islamic Media", prezentând şi drapelul grupului terosit Stat Islamic.

La câteva ore după această postare, Twitter a închis contul numit "Islamic Media".

Poliţia din Ottawa susţine că un singur bărbat înarmat a fost implicat în atacurile de miercuri din capitala canadiană, relatează CTV News, în pagina electronică.

Ofiţerul de poliţie Marc Soucy a declarat că în prezent nu mai este căutat niciun alt atacator, iar ancheta este în desfăşurare.

Atacatorul, Michael Zehaf-Bibeau, născut în 1982 şi cunoscut poliţiei din Montreal şi Vancouver, a fost ucis într-un schimb de focuri.

Michael Zehaf-Bibeau a crescut în estul Canadei, apoi a petrecut o perioadă în Libia, după care s-a mutat în vestul Canadei, potrivit prietenului său Dave Bathurst. Tatăl său, Bulgasem Zehaf, este un om de afaceri din Quebec care ar fi luptat în 2011 alături de rebelii din Libia. Mama sa, Susan Bibeau, este vicepreşedintele unei divizii a Comisiei pentru Imigraţie şi Refugiaţi din Canada.

Bathurst a declarat că l-a cunoscut pe Zehaf-Bibeau la o moschee din Burnaby, în urmă cu trei ani. El a precizat că la început prietenul său nu părea să aibă opinii extremiste sau înclinaţii către violenţă, dar uneori prezenta o altă faţă, tulburătoare. Bathurst a explicat că Zehaf-Bibeau spunea uneori că "diavolul este după el" şi "vorbea adesea despre prezenţa Shaytan (termen arab pentru diavoli şi demoni) în lume". "Cred că era bolnav mintal", a subliniat acesta.

Premierul Stephen Harper l-a descris pe atacator drept un terorist şi a promis "dublarea" eforturilor antiteroriste. El a calificat acest atac, care a avut loc la o zi după ce un alt bărbat convertit la islam a ucis un militar în Quebec, drept un complot inspirat de gruparea Stat Islamic, relatează BBC News Online.

Michael Zehaf-Bibeau, în vârstă de 32 de ani, a împuşcat mortal un militar canadian, miercuri, la Memorialul eroilor din Ottawa, după care a deschis focul în sediul Parlamentului canadian, unde a fost neutralizat de agenţii de securitate.

Potrivit unor surse americane, presupusul islamist se numeşte Michael Joseph Hall, dar a preluat numele Michael Zehaf-Bibeau după convertirea la mahomedanism.

Premierul Canadei, Stephen Harper, l-a catalogat pe criminal drept un "terorist", precizând că este vorba de un complot inspirat de organizaţia sunnită Stat Islamic. Guvernul Canadei sporise nivelul de alertă antiteroristă înainte de atacurile de la Ottawa, după un incident islamist soldat cu doi morţi. Un militant islamist a atacat cu maşina, marţi, doi militari canadieni, omorându-l pe unul dintre ei. Atacatorul a fost ucis în schimbul de focuri cu poliţia. Ca reacţie, Canada a sporit nivelul de alertă teroristă de la nivelul "scăzut" la "mediu".

Potrivit Biroului Federal american de Investigaţii (FBI), serviciile secrete interceptaseră conversaţii ale unor membri ai grupului terorist Stat Islamic care analizau posibilitatea comiterii unor atacuri la unităţi militare din Statele Unite şi Canada.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici