Comunitatea internaţională cere o anchetă transparentă privind asasinarea lui Boris Nemţov

Comunitatea internaţională s-a declarat şocată şi întristată de asasinarea opozantului rus Boris Nemţov, în noaptea de vineri spre sâmbătă, la Moscova, cerând autorităţilor ruse o anchetă transparentă şi imparţială, pentru aducerea rapidă în faţa justiţiei a responsabililor de aceste fapte.

291 afișări
Imaginea articolului Comunitatea internaţională cere o anchetă transparentă privind asasinarea lui Boris Nemţov

Comunitatea internaţională cere o anchetă transparentă privind asasinarea lui Boris Nemţov (Imagine:AP/ Mediafax Foto)

Presa rusă a anunţat că opozantul a fost împuşcat de patru ori în jurul orei locale 23.15 pe podul Bolşoi Moskvoreţki, situat în apropierea Kremlinului, de către un "atactor necunoscut" aflat într-o maşină albă. Uciderea politicianului rus a avut loc la scurt timp după o intervenţie a sa la postul de radio Ecoul Moscovei, în care le cerea cetăţenilor ruşi să participe la mitingul de duminică împotriva războiului din Ucraina.

Cu câteva ore înainte de a fi ucis, Nemţov luase cina la un restaurant din interiorul faimoaselor galerii comerciale GUM din Piaţa Roşie, împreună cu femeia cu care era atunci când a fost împuşcat. Aceasta din urmă a fost identificată ulterior de poliţie ca fiind modelul Anna Duriţkaia, în vârstă de 23 de ani. Potrivit lui Duriţkaia, cei doi au plecat să se plimbe în jurul orei 23.00 (22.00 ora României).

Informat imediat în legătură cu acest asasinat, preşedintele rus Vladimir Putin a cerut şefului Comitetului rus de Anchetă, Ministerului de Interne şi Serviciului Federal de Securitate să formeze un grup de anchetă pentru elucidarea circumstanţelor în care a avut loc această crimă, despre care a afirmat că are "toate atributele unui asasinat la comandă şi o natură absolut provocatoare", se arată într-un comunicat postat pe site-ul oficial al Kremlinului.

Putin a transmis, de asemenea, condoleanţe familiei şi prietenilor defunctului, inclusiv mamei acestuia, Dina Eidman. "Vă rog să acceptaţi condoleanţele mele profunde în legătură cu această pierdere ireparabilă. Împărtăşesc sincer durerea dumneavoastră", i-a scris el mamei lui Nemţov.

"Boris Nemţov şi-a lăsat amprenta asupra istoriei Rusiei, asupra politicii şi vieţii publice. El a ocupat funcţii importante în vremuri dificile de tranziţie. El şi-a exprimat întodeauna în mod deschis şi onest viziunile", a adăugat Putin.

Prima reacţie a UE faţă de asasinarea lui Nemţov a venit pe Twitter din partea ministrului de Externe din Lituania, care deţine în prezent preşedinţia UE. "Veşti îngrozitoare ... condoleanţe familiei, Rusia trebuie să desfăşoare o anchetă rapidă şi imparţială, să ofere răspunsuri", a scris Edgars Rinkevics, relatează publicaţia electronică EUObserver.

Zygimantas Pavilionis, ambasadorul Lituaniei în Statele Unite a fost şi mai vehement. "Este timpul ca poporul rus să se trezească şi să îşi apere demnitatea. #UcigaşulPutin pregăteşte Rusia pentru regimul totalitar. Drumul spre iad. RIP Nemţov", a scris el pe Twitter.

La rândul său, preşedintele american Barack Obama a cerut o "anchetă promptă, imparţială şi transparentă cu privire la circumstanţele uciderii" lui Nemţov. El l-a descris pe acesta din urmă drept un "apărător neobosit al ţării sale, care voia pentru concetăţenii săi drepturile pe care le au toate popoarele".

Preşedintele francez, Francois Hollande, a denunţat odioasa asasinare a lui Boris Nemţov, prezentând condoleanţe familiei şi apropiaţilor acestuia, potrivit unui comunicat al Palatului Elysee.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat sâmbătă că este "şocată de crima deviantă" a liderului opoziţiei ruse şi i-a cerut preşedintelui Vladimir Putin să se "asigure că aceasta este investigată şi că cei care au comis-o vor fi aduşi în faţa justiţiei", transmite Deutsche Welle.

Un purtător de cuvânt al Ministerului britanic de Externe s-a declarat "şocat şi întristat de vestea" morţii lui Nemţov. "Deplângem acest act criminal. Cei responsabili trebuie aduşi în faţa justiţiei. Vom continua să urmărim situaţia îndeaproape", a declarat el.

La rândul său, premierul David Cameron a cerut ca uciderea lui Nemţov să fie "investigată deplin, rapid şi transparent".

"Sunt profund şocat de împuşcarea la Moscova a lui Boris Nemţov, un interlocutor de multă vreme al Consiliului Europei şi o voce puternică şi clară a opoziţiei din Rusia", a afirmat Anne Brasseur, preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, într-un comunicat oficial.

Şocat şi întristat de moartea politicianului rus s-a declarat şi secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland. "Această crimă politică este un semn al climatului de ură şi intoleranţă care se dezvoltă în multe părţi din Europa în prezent, inclusiv Rusia", se arată într-un comunicat oficial al Consiliului. "Trebuie să ne alăturăm forţele pentru a opri această evoluţie periculoasă", adaugă textul, cerând aducerea în faţa justiţiei a responsabililor pentru acest asasinat.

Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a postat un mesaj pe contul oficial de Twitter al ministerului, în care şi-a exprimat indignarea şi îngrijorarea faţă de "uciderea brutală a activistului politic rus" Boris Nemţov, subliniind totodată necesitatea unei anchete corecte şi rapide.

Bulgaria a condamnat puternic uciderea opozantului rus, transmiţând condoleanţe familiei acestuia, se arată într-un comunicat al Ministerului bulgar de Externe, citat de site-ul Novinite.com.

Fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov, citat de Interfax, a declarat că această crimă ar putea fi o provocare menită să "destabilizeze situaţia din ţară, să alimenteze confruntarea" cu Occidentul.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko l-a calificat pe Nemţov drept un "pod" de legătură între Ucraina şi Rusia. "Focul de armă al asasinilor l-au distrus. Cred că nu este un accident", a declarat el.

Congresmenul american John McCain, fost candidat la preşedinţie din partea republicanilor, a afirmat într-un comunicat că asasinarea lui Nemţov este o urmare a "mediului de impunitate pe care Vladimir Putin l-a creat în Rusia, unde oamenii sunt persecutaţi şi atacaţi în mod frecvent din cauza credinţelor lor, inclusiv de către Guvernul rus, şi nimeni nu este tras vreodată la răspundere".

La rândul său, premierul canadian Stephen Harper s-a declarat "şocat şi întristat să afle despre uciderea la Moscova a lui Boris Nemţov, o personalitate a opoziţiei ruse şi fost vicepremier".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici