CRIMEEA A FOST ALIPITĂ RUSIEI. Putin: Crimeea a fost şi rămâne o parte integrantă a Rusiei. REACŢIA Ucrainei: Nu vom recunoaşte niciodată alipirea

Crimeea face parte din componenţa Rusiei începând de la semnarea, marţi, a unui acord de către preşedintele rus Vladimir Putin şi noii lideri ai acestei peninsule din sudul Ucrainei, a anunţat Kremlinul într-un comunicat. Crimeea a fost şi rămâne în sufletul ruşilor o parte integrantă a Rusiei, a declarat marţi preşedintele rus. Situaţia din Kosovo este similară celei din Crimeea, a declarat Putin, citat de Russia Today, în pagina electronică. Noi nu vrem scindarea Ucrainei, a declarat preşedintele rus.

8960 afișări
Imaginea articolului CRIMEEA A FOST ALIPITĂ RUSIEI. Putin: Crimeea a fost şi rămâne o parte integrantă a Rusiei. REACŢIA Ucrainei: Nu vom recunoaşte niciodată alipirea

Vladimir Putin: Crimeea a fost şi rămâne în sufletul ruşilor o parte integrantă a Rusiei (Imagine; Mediafax Foto/AFP)

UPDATE 15:00 - Ucraina nu va recunoaşte niciodată alipirea Crimeei la Rusia, anunţă Kievul

Ucraina nu va recunoaşte niciodată alipirea Crimeei la Rusia, a declarat marţi Evghen Perebîinis, un purtător de cuvânt al diplomaţiei de la Kiev, citat de agenţia Interfax, relatează AFP.

"Nu recunoaştem şi nu vom recunoaşte niciodată aşa-zisa independenţă şi aşa-zisul acord de alipire a Crimeei la Rusia", a declarat Perebîinis, adăugând că acordul semnat la Moscova "nu are nimic a face cu democraţia, dreptul şi bunul simţ".

Crimeea a fost alipită Rusiei

"Republica Crimeea este considerată parte componentă din Federaţia Rusă începând de la semnarea acordului", afirmă Kremlinul.

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat, marţi, cu noii lideri proruşi ai Crimeei aceste acord la Kremlin, în faţa celor două Camere ale Parlamentului, a guvernatorilor şi membrilor Guvernului rus.

Chiar dacă acest document a intrat în vigoare imediat, parlamentarii ruşi vor trebui să ratifice o lege care să includă în Federaţia Rusă doi noi subiecţi, Crimeea şi oraşul Sevastopol, care se bucură de un statut special. Data acestei ratificări, o simplă formalitate, nu a fost precizată.

Crimeea a fost şi rămâne în sufletul ruşilor o parte integrantă a Rusiei

"În sufletul şi conştiinţa acestor oameni, Crimeea a fost şi rămâne o parte integrantă a Rusiei", a declarat preşedintele rus, la două zile după referendumul organizat în peninsula din sudul Ucrainei, care a votat în favoarea alipirii la Rusia.

"Această convingere, bazată pe adevăr şi dreptate, s-a transmis din generaţie în generaţie", a adăugat liderul rus.

Crimeea a fost cedată în 1954 Ucrainei de liderul sovietic Nikita Hruşciov, o decize, care, potrivit lui Vladimir Putin, a "încălcat normele constituţionale" din acel moment. "Când Crimeea a ajuns dintr-o dată în componenţa altui stat (după dezmembrarea URSS), Rusia a simţit atunci nu doar că a fost furată, ci jefuită", a mai afirmat liderul rus.

"Locuitorii din Crimeea şi Sevastopol s-au adresat Rusiei şi au cerut să le garanteze drepturile şi libertăţile, să nu accepte ceea ce s-a întâmplat şi se întâmplă acum la Kiev, Doneţk, Harkov", a adăugat Putin.

"Nu puteam abandona Crimeea şi locuitorii săi, acesta ar fi însemnat pur şi simplu o trădare", a subliniat liderul de la Kremlin.

Putin: Nu vrem scindarea Ucrainei

"Să nu îi credeţi pe cei care vă sperie pe tema Rusiei, care vă spun că după Crimeea, vor urma alte regiuni", a declarat Putin, adresându-se ucrainenilor. "Noi nu vrem scindarea Ucrainei, nu avem nevoie de acest lucru", a adăugat el.

Vladimir Putin invocă precedentul Kosovo în cazul Crimeei

Putin a respins criticile privind referendumul din Crimeea, citând declaraţia unilaterală de independenţă a Kosovo, ca exemplu de autodeterminare lăudat de Occident.

Votul a fost considerat legitim din punctul de vedere al dreptului internaţional, de către Curtea Internaţională de Justiţie şi aceleaşi reguli se aplică în Crimeea, a declarat el.

Putin a respins afirmaţia potrivit căreia Kosovo a fost un caz unic din cauza vărsării de sânge şi a conflictelor etnice din Iugoslavia, poziţie susţinută de Washington. CIJ nu spune nimic despre numărul victimelor în justificarea separării Kosovo de Serbia, a declarat Putin.

Referendumul din Crimeea a fost deplin democratic şi în conformitate cu dreptul internaţional

Referendumul din Crimeea a fost organizat în conformitate deplină cu procedurile democratice şi dreptul internaţional, a declara Vladimir Putin, într-un discurs susţinut în Parlament, unde a fost primit cu aplauze prelungite.

Vladimir Putin a insistat că rezultatele referendumului de duminică, unde locuitorii din Crimeea s-au pronunţat masiv în favoarea alipirii peninsulei la Rusia, nu pot fi contestate.

Liderul rus a mai afirmat că pensinsula Crimeea are legături istorice, culturale, religioase şi spirituale cu locuitorii din Rusia, Ucraina şi Belarus, ceea ce explică poziţia Moscovei faţă de regiune.

Preşedintele rus a făcut referire şi la persecutarea etnicilor tătari din Crimeea şi a altor minorităţi din spaţiul sovietic şi a asigurat că noile autorităţi de la Simferopol doresc să repare aceste lucruri. Astfel, una dintre măsuri vizează ca tătara să devină limbă oficială în Crimeea, alături de rusă şi ucraineană.

Vladimir Putin l-a criticat, de asemenea, pe liderul sovietic Nikita Hruşciov, afirmând că acesta a cedat Crimeea Ucrainei fără să ţină seama de dorinţa locuitorilor din regiune.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici