Cuba a acceptat propunerea de reluare a dialogului cu UE, a anunţat ministrul cubanez de Externe

Cuba a acceptat propunerea de reluare a dialogului formulată la începutul lunii februarie de Uniunea Europeană (UE), a anunţat joi ministrul cubanez de Externe, Bruno Rodriguez.

205 afișări
Imaginea articolului Cuba a acceptat propunerea de reluare a dialogului cu UE, a anunţat ministrul cubanez de Externe

Cuba a acceptat propunerea de reluare a dialogului cu UE, a anunţat ministrul cubanez de Externe (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Cuba primeşte cu satisfacţie propunerea din 10 februarie a Înaltului Reprezentant (UE pentru Afaceri Externe Catherine Ashton), care semnifică sfârşitul relaţiilor unilaterale (a ţărilor) UE cu Cuba şi care acceptă începerea unor negocieri pe această temă", a afirmat ministrul cubanez în cadrul unei conferinţe de presă.

La 10 februarie, statele membre UE au aprobat iniţierea procesului vizând normalizarea relaţiilor cu Havana, după o pauză de peste zece ani, pentru a încuraja autorităţile cubaneze să continue reformele în domeniul drepturilor omului.

Reuniţi la Bruxelles, miniştrii de Externe ai celor 28 de state membre au dat undă verde pentru lansarea negocierilor, care ar avea drept scop încheierea unui "acord de dialog politic şi cooperare" cu insula condusă de Raul Castro.

Acest proces ar putea dura "un an sau doi", dacă atmosfera în care se desfăşoară "va fi constructivă", a subliniat atunci Ashton.

Un posibil acord ar trebui să permită "promovarea comerţului şi a relaţiilor economice", în special în domeniul turismului, între Europa şi Cuba.

Uniunea Europeană a suspendat cooperarea cu această insulă comunistă în 2003, după un val de represiune a opoziţiei care a dus la condamnarea la pedepse cu închisoarea a 75 de disidenţi, eliberaţi ulterior.

Decizia Uniunii Europene intervine într-un context de deschidere a Cubei faţă de investiţiile străine, mai ales din America Latină. Preşedintele american, Barack Obama, s-a declarat favorabil consolidării relaţiilor cu Havana, însă el nu dispune de o majoritate în Congres cu privire la acest caz.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici