Cum consideră locuitorii ţărilor musulmane că ar trebui să se îmbrace femeile - FOTO, VIDEO

Vălul purtat în public pentru acoperirea părului este un simbol important al identităţii islamice în multe ţări locuite majoritar de musulmani, dar există şi o variaţie considerabilă în ceea ce priveşte nivelul la care femeile sunt aşteptate (sau chiar obligate) să se acopere.

1393 afișări
Imaginea articolului Cum consideră locuitorii ţărilor musulmane că ar trebui să se îmbrace femeile - FOTO, VIDEO

Cum consideră locuitorii ţărilor musulmane că ar trebui să se îmbrace femeile - FOTO

Un raport întocmit recent de Centrul de cercetare Pew, cu sediul în SUA, arată cât de mult diferă concepţiile despre îmbrăcămintea femeii în regiunile musulmane, scrie theatlantic.com. Raportul se bazează pe un sondaj efectuat între 2011 şi 2013 de Institutul pentru cercetare socială al Universităţii din Michigan.

Întrebarea pusă participanţilor din fiecare ţară a fost: "Care dintre aceste femei este îmbrăcată cel mai corespunzător pentru apariţia în public?", însoţită de următoarea ilustraţie:

În studiul integral, autorii oferă următoarele explicaţii:

  • stilul ilustrat la numărul 1 este cel mai frecvent în Afganistan;

  • numărul 2 este popular printre conservatorii şi fundamentaliştii din Arabia Saudită şi alte ţări arabe din Golful Persic;

  • numărul 3 este stilul vestimentar promovat de fundamentaliştii şiiţi şi conservatorii din Iran, Irak şi Liban;

  • numerele 4 şi 5 sunt considerate corespunzătoare de femeile moderne musulmane din Iran şi Turcia.

Stilul 4, un hijab alb care acoperă în întregime părul, urechile şi gâtul, a rezultat ca fiind, în medie, cel mai popular pe teritoriul tuturor naţiunilor, în timp ce o înfăţişare complet descoperită (numărul 6) a fost apreciată doar de libanezii liberali.

Autorii sondajului au întrebat şi dacă femeile ar trebui să poată să aleagă modul în care se îmbracă, iar majorităţile celor două ţări - Turcia şi Tunisia - au fost de acord.

Dezvoltarea economică a unei ţări nu a rezultat ca având o legătură semnificativă cu preferinţele pentru un văl mai puţin coservator. De asemenea, autorii au descoperit că preferinţele exprimate au fost puternic egate de nivelul de egalitate între sexe şi libertăţi sociale din fiecare ţară.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici