Daune ecologice în Oceanul Pacific din cauza unei devărsări de petrol

O devărsare masivă de petrol a avut loc pe coasta Oceanului Pacific, în zona statului Nicaragua, contaminând o pădure de mangrove precum şi zonele de pe coasta statelor Honduras şi Costa Rica, informează presa sud-americană.

1224 afișări
Imaginea articolului Daune ecologice în Oceanul Pacific din cauza unei devărsări de petrol

Daune ecologice în Oceanul Pacific din cauza unei devărsări de petrol

Compania multinaţională Puma Energy ar putea fi responsabilă pentru această devărsare de petrol care a avut loc pe coasta Oceanului Pacific din zona statului Nicaragua.

Omar Lizano, oceanograf la Universitatea Costa Rica, a declarat luni că petrolul a ajuns la Golful Fonseca, la care au acces statele El Salvador, Honduras şi Nicaragua, iar acum afectează plajele şi biodiversitatea pădurilor de mangrove.

Devărsarea a urmat unei explozii a două dintre cele patru rezervoare de petrol. În urma acesteia au avut loc daune produse mediului.

"A avut loc devărsare imensă de petrol, iar cantitatea acestuia rămâne în continuare necunoscută, un kilometru pătrat din suprafaţa unei păduri de mangrove este contaminat cu petrol, iar fauna este de asemenea afectată", a declarat Victor Campos, directorul Centrului Humboldt, o organizaţie non-guvernamentală a geografilor.

Cadavre de peşti, crabi şi ţestoase au început a-şi face apariţia în întreaga zonă afectată.

Explozia a avut loc miercuri după-amiaza la unul dintre rezervoare, extinzându-se apoi spre cel de-al doilea rezervor de petrol. Focul nu s-a oprit până în ziua de sâmbătă.

"Petrolul poate contamina apa pentru că se dizolvă în aceasta. Nu putem evalua încă pagubele, putem doar face o evaluare a procesului, fapt ce durează de obicei ani de zile, daunele depinzând de tipul de petrol", a adăugat Victor Campos.

Geograful a solicitat Ministerului Mediului şi Avocatului acuzării să deschidă o anchetă asupra unui eventual caz de infracţiune asupra mediului, a celor responsabili pentru aceasta şi a compensaţiilor financiare ce ar trebui oferite statului Nicaragua pentru pagubele produse.

Guvernul din Nicaragua a implementat un plan de acţiune pentru a controla zona contaminată şi a oferi servicii de sănătate localnicilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici