David Cameron vrea să organizeze referendumul privind apartenenţa la UE în 2016 - presă

Premierul britanic David Cameron intenţionează să devanseze referendumul privind apartenenţa Marii Britanii la UE cu un an, pentru a evita suprapunerea periculoasă din punct de vedere politic cu alegerile franceze şi germane din 2017, relatează The Guardian, în ediţia electronică.

412 afișări
Imaginea articolului David Cameron vrea să organizeze referendumul privind apartenenţa la UE în 2016 - presă

David Cameron vrea să organizeze referendumul privind apartenenţa la UE în 2016 - presă

În timp ce premierul a declarat că are un mandat puternic din partea electoratului pentru a renegocia relaţiile ţării cu UE, surse din cadrul Guvernului au declarat că el se străduieşte să devanseze data referendumului. "Atmosfera este în mod clar de accelerare a procesului pentru a se oferi opţiunea organizării unui referendum în 2016", a declarat sursa citată. "Întotdeauna am spus că 2017 este un termen limită mai degrabă decât o dată fixă", a adăugat aceasta.

Ministrul de Finanţe George Osborne se va întâlni cu omologii săi europeni la summitul de la Bruxelles marţi. Problema rămânerii Marii Britanii în UE nu se află pe agenda oficială dar se aşteaptă ca ea să fie ridicată informal.

Un proiect de lege parlamentar pentru aprobarea referendumului va fi inclus în discursul reginei din 27 mai. Proiectul va fi trimis Camerei Comunelor la scurt timp după aceasta pentru a se asigura că premierul are opţiunea de a organiza referendumul anul viitor, cel mai devreme în iulie sau după vacanţa parlamentară, în septembrie 2016.

Un alt factor care sugerează intenţia de devansare a referendumului, potrivit surselor guvernamentale, este o schimbare a calculelor la Bruxelles şi în unele capitale cheie după victoria clară a premierului britanic.

"Consiliul European a arătat clar că nu se va implica serios până când rezultatul alegerilor nu va fi clar. Acum ei ştiu că trebuie să trateze cu noi şi ei vor ca Marea Britanie să rămână în UE. Ne aşteptăm ca negocierile să aibă loc în 2015 şi 2016, astfel încât ele să se încheie înainte de alegerile prezidenţiale franceze (din primăvara lui 2017) şi cele federale germane (din septembrie 2017)", a declarat o sursă pentru The Guardian.

Nou-instalatul Guvern se aşteaptă ca negocierile să conducă la un protocol obligatoriu din punct de vedere legal care să cuprindă cererile Marii Britanii. Dar liderii europeni au declarat că vor revizui Tratatul de la Lisabona doar dacă Marea Britanie votează ieşirea ţării din UE la referendum.

Marea Britanie s-a simţit provocată în negocierile cu UE atunci când liderii europeni l-au avertizat pe premierul britanic să nu restricţioneze libertatea de mişcare a cetăţenilor UE în Marea Britanie. Londra a avut disensiuni şi cu CE în legătură cu planurile de a le cere tuturor statelor membre UE să accepte cote pentru imigranţi. Ministrul britanic de Interne, Theresa May, a respins propunerea.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici