DECIZIE unanimă, în Irak: A fost adoptată cea mai amplă reformă a sistemului guvernamental de la invazia americană din 2003

Parlamentul irakian a adoptat în unanimitate cea mai amplă reformă a sistemului guvernamental al ţării de la invazia americană din 2003, relatează Euronews.

226 afișări
Imaginea articolului DECIZIE unanimă, în Irak: A fost adoptată cea mai amplă reformă a sistemului guvernamental de la invazia americană din 2003

DECIZIE unanimă, în Irak: A fost adoptată cea mai amplă reformă a sistemului guvernamental de la invazia americană din 2003 (Imagine: AFP / Mediafax Foto)

Prin această decizie sunt eliminate straturi întregi ale administraţiei şi sunt acordate noi puteri premierului Haider al-Abadi.

Reformele din pachetul anticorupţie propus de către al-Abadi vizează schimbarea în profunzime a funcţionării statului. Ele prevăd, între altele, desfiinţarea imediată a celor trei posturi de vicepremier şi a celor trei posturi de vicepreşedinte.

Unii analişti apreciază că al-Abadi doreşte să-şi consolideze poziţia, în contextul în care militanţi musulmani sunniţi din cadrul grupării extremiste Statul Islamic (SI) deţin controlul asupra unor bucaţi vaste din ţară.

De asemenea, prăbuşirea preţului petrolului înseamnă un pericol de criză economică.

"Nu am auzit nimic altceva decât promisiuni în ultimii 13 ani", a declarat o femeie. "Toate promisiunile s-au dovedit minciuni. Ne-am obişnuit cu ele. Nu avem curent şi nici servicii" publice, a subliniat ea.

Unii irakieni cred că Guvernul a acordat atenţie problemelor cu care se confruntă ei abia după ce oamenii au început să protesteze în stadă. "Vrem să ne asigurăm că schimbarea este reală şi că pachetul de reforme aprobat astăzi (marţi) va fi implementat", spune un bărbat.

Presiuni în vederea reformării au fost exercitate, în afară de stradă, şi de către cel mai influent cleric irakian şiit.

Marele ayatollah şiit Ali al-Sistani, a cărui autoritate este mai mare decât a clasei politice, l-a îndemnat pe premier să acţioneze cu un braţ de fier împotriva corupţiei, în urma protestelor irakienilor furioşi. Între altele ei au protestat faţă de corupţia generalizată a clasei politice, proasta guvernare, întreruperea alimentării cu energie electrică, în contextul în care vara temperaturile pot depăşi 50 de grade Celsius, şi faţă de prostul management în sectorul serviciilor.

Haider al-Abadi s-a străduit să creeze o susţinere mai largă a reformelor de când a devenit premier, în urmă cu un an.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici