Femeile trebuie însoţite de un tutore atunci când merg la medic, în Arabia Saudită

Un membru al celei mai înalte autorităţi religioase din Arabia Saudită a apărat, joi, într-un cotidian, fatwa (decretul religios) care le interzice femeilor să fie consultate de un medic în absenţa unui tutore.

275 afișări
Imaginea articolului Femeile trebuie însoţite de un tutore atunci când merg la medic, în Arabia Saudită

Femeile trebuie însoţite de un tutore atunci când merg la medic, în Arabia Saudită (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Declaraţia sa are loc după ce o studentă a murit la Riyad din cauza unei crize cardiace survenite în facultatea în care învăţa. Studenta a murit după ce unui membru al echipajului medical venit la faţa locului nu i s-a permis accesul în absenţa unui tutore al tinerei.

"Femeile dau dovadă de neglijenţă consultând medici fără prezenţa unui Mahram (gardian legal), iar acest lucru este interzis de religie", a anunţat şeicul Qays al-Mubarak, membru al Consiliului marilor înţelepţi din Arabia, citat de cotidianul Al-Hayat.

O vizită medicală ar putea presupune "ca o femeie să îşi arate părţi din corp unui medic. Acest lucru nu este permis (...) decât în caz de urgenţă", a declarat el.

"(Femeile) nu trebuie să se lase îngrijite de un medic decât în absenţa unei femei medic. Dacă acest lucru se întâmplă, ele nu trebuie să fie singure, iar medicul nu trebuie să se uite decât la partea corpului responsabilă" de boală, a insistat el.

În 2002, 15 tinere au murit într-un incendiu care s-a declanşat în şcoala lor din Mecca, atunci când poliţia religioasă a interzis evacuarea lor sub pretext că nu erau îmbrăcate conform codului vestimentar islamic.

Arabia Saudită, regat ultraconservator dominat de o aplicare strictă a legii islamice, impune restricţii dure femeilor, care au nevoie de un tutore pentru a lucra, pentru a călători sau pentru a se căsători. Aceasta este singura ţară din lume unde femeile nu au dreptul să conducă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici