Franţa adoptă definitiv legea privind interzicerea purtării vălului islamic în spaţii publice

Parlamentul francez a adoptat definitiv, marţi, printr-un vot al Senatului, proiectul de lege care interzice purtarea vălului islamic integral în spaţii publice, măsura urmând să intre în vigoare în primăvara anului 2011.

180 afișări
Imaginea articolului Franţa adoptă definitiv legea privind interzicerea purtării vălului islamic în spaţii publice

Franţa adoptă definitiv legea privind interzicerea purtării vălului islamic în spaţii publice (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Legea mai urmează să fie examinată şi de Consiliul Constituţional, care se va pronunţa asupra textului în termen de o lună.

Conform estimărilor oficiale, aproximativ 1.900 de femei poartă văl islamic integral în Franţa, devenită prima ţară europeană care generalizează interdicţia. O măsură similară este în curs de adoptare şi în Belgia.

Textul nu se referă în mod explicit la vălul integral, ci la "disimularea figurii în spaţiul public", care include străzile, dar şi "locurile deschise publicului" (magazine, mijloace de transport, parcuri, cafenele etc.) sau "afectate unui serviciu public" (primării, şcoli, spitale etc.).

Legea interzice practic purtarea vălurilor de tip niqab (care nu lasă la vedere decât ochii) sau burka (văl care acoperă întregul corp), iar amenda prevăzută de text este de 150 de euro. De asemenea, textul prevede că orice persoană care obligă o femeie să poarte văl este pasibilă de condamnarea la un an de închisoare şi o amendă de 30.000 de euro.

Consiliul de Stat, cea mai înaltă jurisdicţie administrativă, a formulat rezerve cu privire la interdicţia generalizată privind purtarea vălului integral, recomandând limitarea acesteia la anumite locuri publice.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici